Optužio protivnike

Trump napao “neiskrene i pokvarene” demokrate nakon drame o opozivu: “Znaju da je to što čine loše”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

„Kao što svi znaju, moja obitelj, naša sjajna zemlja i vaš predsjednik prošli su kroz teško iskušenje koje su im nametnuli neki neiskreni i pokvareni ljudi“, rekao je Trump nakon dugačkih ovacijaWASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump, kojeg čeka teška kampanja za predsjednički reizbor, u četvrtak je nazvao demokrate koji su pokrenuli proces opoziva “neiskrenima i pokvarenima”, optuživši neke od svojih političkih protivnika da se pozivaju na vjeru u pokušaju da opravdaju svoja nedjela.


Komentari republikanskog predsjednika na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu uslijedili su nakon što ga je Senat oslobodio optužbi u povijesnom suđenju za opoziv pokrenut u Zastupničkom domu u kojemu većinu imaju demokrati.


„Kao što svi znaju, moja obitelj, naša sjajna zemlja i vaš predsjednik prošli su kroz teško iskušenje koje su im nametnuli neki neiskreni i pokvareni ljudi“, rekao je Trump nakon dugačkih ovacija.
„Učinili su sve što im je bilo u moći da nas unište – a čineći to, vrlo su teško povrijedili našu naciju. Znaju da je to što čine loše, no sebe stavljaju daleko ispred ove naše sjajne zemlje“, rekao je Trump. Senat je u srijedu oslobodio Trumpa optužbi da je zloupotrijebio ovlasti i da je opstruirao Kongres, i to zahvaljujući glasovima republikanaca, te je tako ostao na vlasti.


Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke. Romney, koji je mormon, naveo je svoju vjeru kad je glasovao u korist osude Trumpa u srijedu.


Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć Ukrajini kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.


Trump se natječe za reizbor 3. studenoga. Trump, koji ima veliku podršku evanđeoskih kršćana i konzervativnih katolika, optužio je neke od svojih oponenata da se pozivaju na svoju vjeru tijekom procesa opoziva. Nije nikoga spomenuo po imenu.