Telefonski razgovor

Trump i Putin razgovarali o kontroli naoružanja, Iranu i pandemiji

Hina

Vladimir Putin i Donald Trump / Reuters

Vladimir Putin i Donald Trump / Reuters

"Predsjednik Trump je ponovno izrazio nadu da će se izbjeći skupa trostrana utrka u naoružanju između Kine, Rusije i Sjedinjenih Država ta da se nada napretku u skorim pregovorima o kontroli naoružanja u Beču", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Judd DeerePredsjednik SAD-a Donald Trump ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u četvrtak je rekao da želi izbjeći skupu utrku u naoružanju s Rusijom i Kinom te da se nada napretku u pregovorima o kontroli naoružanja, rekla je Bijela kuća.


“Predsjednik Trump je ponovno izrazio nadu da će se izbjeći skupa trostrana utrka u naoružanju između Kine, Rusije i Sjedinjenih Država ta da se nada napretku u skorim pregovorima o kontroli naoružanja u Beču”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere.


Dvojica čelnika su razgovarala i o iranskom programu proizvodnje nuklearnog oružja, objavio je Kremlj u svojoj izjavi o telefonskom razgovoru.
“Obje strane su istaknule potrebu kolektivnih napora na održanju regionalne stabilnosti i globalnog režima sprječavanja širenja nuklearnog naoružanja”, rekao je Kremlj.


BIjela kuća nije spomenula Iran ali je rekla da su Trump i Putin razgovarali o suzbijanju pandemije koronavirusa uz istovremeno ponovno otvaranje globalnih gospodarstava.


Sjedinjene Države su rekle da se Kina, kao rastuća nuklearna sila, treba pridružiti SAD-u i Rusiji u novom sporazumu. No 300 bojevih glava Kine, koliko se procjenjuje da ih ima ta zemlja, izrazito je malo u odnosu na arsenale Rusije i SAD-a.


Čelni kineski diplomat je ranije ovoga mjeseca rekao da bi se Kina rado pridružila razgovorima o kontroli naoružanja sa SAD-om i Rusijom ali samo ako je Washington spreman srezati svoj nuklearni arsenal na razinu Kine koja ima dvadeset puta manji arsenal.