NACIONALNI RIZIK

Trump će zabraniti Tik Tok ne budu li Kinezi do 15. rujna pristali na dogovor o prodaji u SAD-u

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Trump je također rekao da će američko ministarstvo financija dobiti velik novac od ove prodaje, no nije jasno kako će do toga doćiWASHINGTON – Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak da se ne protivi tome da Microsoft Corp preuzme američke operacije Tik Toka, najavivši da će zabraniti njegov servis u SAD-u ne dođe li do prodaje do 15. rujna.


Ove su najave uslijedile nakon što je Trump u petak objavio da planira zabraniti američke operacije ove kineske video aplikacije nakon odbijanja moguće prodaje Microsoftu.


Trumpova današnja objava potvrđuje izvješće koje je Reuters prenio u nedjelju da se Trump složio dati tvrtki ByteDance 45 dana za pregovore o prodaji ove popularne video aplikacije Microsoftu.
Trump je također rekao da će američko ministarstvo financija dobiti velik novac od ove prodaje, no nije jasno kako će do toga doći.


Microsoft je u nedjelju objavio da razgovarao s Trumpom i da je spreman nastaviti razgovore o prodaji Tik Toka u SAD-u.


Mnogi prominentni republikanci, uključujući kongresnog republikanskog čelnika Kevina McCarthyja, objavili su izjave potpore Microsoftovoj akviziciji Tik Tokovih operacija u SAD-u.


Neki kongresni  dužnosnici zabrinuti su mogućim negativnim utjecajem Trumpove zabrane Tik Toka na mlade glasače, s obzirom da aplikacija ima 100 milijuna korisnika u SAD-u.


Microsoft and TikTok-ova tvrtka vlasnica ByteDance obavijestili su američku vladu o namjeri da istraže preliminarni prijedlog Microsofta da kupi Tik Tokov servis u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.


Američki dužnosnici navode da Tik Tok predstavlja nacionalni rizik zbog osobnih podataka s kojima raspolaže. Tik Tokov izvršni direktor Kevin Mayer objavio je prošlog tjedna na blogu da je tvrtka odlučna slijediti američke zakone i da je dopustila stručnjacima uvid u svoje operacije.