Koronavirus

Trump angažira Nacionalnu gardu u tri savezne države najteže pogođene zarazom

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZAGREB Predsjednik SAD-a Donald Trump zapovijedio je razmještanje pripadnika Nacionalne garde u tri savezne američke države najteže pogođene širenjem zaraze novim koronavirusom, javlja BBC u ponedjeljak.


Broj zaraženih u Sjedinjenim Državama porastao je na 35.244 a od Covida-19 je do sada umrla 471 osoba.


Nacionalna garda će u New Yorku, Kaliforniji i Washingtonu isporučivati medicinsku pomoć i postaviti medicinske punktove.
U gradu New Yorku raste strah od mogućih nestašica medicinskih potrepština.


Stacionari koje će postaviti Nacionalna garda imaju kapacitete od 4000 kreveta, od kojih će 2000 ići Kaliforniji, a po tisuću državama New York i Washington.


Trump je rekao da je, pored toga, odobrio zahtjeve New Yorka i Washingtona da proglase stanje katastrofe te da će “vrlo skoro” učiniti isto za Kaliforniju.


Takvim proglašenjem se na raspolaganje stavljaju savezna sredstva za pomoć tim državama.


Ranije su guverneri nekoliko država i lokalne vlasti od savezne vlade zatražili više medicinskih sredstava.


Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je u nedjelju rekao da su “deset dana od nestašica” te da će “ljudi umirati ako ne dobiju respiratore” za bolesnike.


U državi New York zabilježeno je gotovo pola svih slučajeva zaraze u SAD-u.


Kalifornijski dužnosnici su od bolnica zatražili da ograniče testiranja na koronavirus zbog nedostatka medicinskih sredstva.


Bolnice u državi Washington, koja je ranije bila središte pojave zaraze u SAD-u, rekle su da će im do travnja ponestati respiratora.


Američki Senat blokirao je prijedlog zakona o financiranju nacionalnih napora u borbi protiv Covida-19 kojega uzrokuje novi koronavirus.


Oporbeni demokrati žele da odluka o izvanrednoj pomoći vrijedna gotovo 1,4 bilijuna dolara uključi više financijskih sredstava za savezne države, lokalne uprave i bolnice, dok Trumpovi republikanci traže brzo djelovanje kako bi se umirila financijska tržišta.


Prijedlog zakona u nedjelju nije prošao u Senatu jer je dobio samo 47 od potrebnih 60 glasova stotinu senatora.


Chuck Schumer, čelnik manjinskih demokrata u Senatu, rekao je da prijedlog ima “mnogo,mnogo problema”. Demokrati optužuju repubiikance da žele pomoći prvenstveno velikim poduzetnicima.


Razgovori demokrata i Bijele kuće se nastavljaju.