SAD

Trojica bijelaca proglašena krivima za ubojstvo Ahmauda Arberyja u Georgiji

Hina

Reuters

Reuters

Gregory McMichael (65), njegov sin Travis McMichael (35) i njihov susjed William "Roddie" Bryan (52) optuženi su za ubojstvo, teški napad i zločinačku namjeru da počine kazneno djelo. Prijeti im minimalna kazna doživotnog zatvora uz mogućnost uvjetnog otpustaTrojica bijelaca proglašena su u srijedu krivima za ubojstvo crnca Ahmauda Arberyja kojega su lovili i pucali na njega dok je džogirao u njihovoj četvrti, pošto je porota u Georgiji odbacili tvrdnju o samoobrani na suđenju koje je još jednom naglasilo podjele u SAD-u koje izazivaju rasna pitanja.


Porota, u kojoj su bili jedan crnac i 11-ero bijelaca, donijela je presudu nakon dvotjednog suđenja u priobalnome gradu Brunswicku u slučaju u kojem je trebalo utvditi jesu li optuženi imali pravo konfrontirati se s nenaoružanim 25-godišnjim trkačem u veljači prošle godine jer su mislili da je provalnik i da bježi nakon zločina.


Gregory McMichael (65), njegov sin Travis McMichael (35) i njihov susjed William “Roddie” Bryan (52) optuženi su za ubojstvo, teški napad i zločinačku namjeru da počine kazneno djelo. Prijeti im minimalna kazna doživotnog zatvora uz mogućnost uvjetnog otpusta.
Odvjetnici oca i sina McMichael tvrdili su da je ubojstvo bilo  opravdano nakon što je Arbery projurio pored prilaza njihovoj kući u četvrti gdje je zabilježen niz provala. I otac i sin zgrabili su oružje i bacili se u potjeru za Arberyjem u svom kamionetu, a pridružio im se i Bryan. Nakon svađe mladi McMichel je zapucao i ubio mladića.


Tužitelji su rekli da su optuženi “pretpostavili najgore” kad su vidjeli crnca kako trči u nedjelju poslijepodne.


Trojica muškaraca suočena su sa suđenjem na saveznoj razini iduće godine po optužbi za zločin iz mržnje.