SVE VIŠE NUSP0JAVA

Troje zdravstvenih djelatnika primili cjepivo AstraZenece, pa završili u bolnici zbog krvnih ugrušaka: Svi su mlađi od 50 godina

Hina

Reuters

Reuters

EMA je ipak u četvrtak rekla da su koristi od cjepiva veće od njegovih rizika i da bi se cjepivo moglo i dalje primjenjivati.OSLO – Troje zdravstvenih djelatnika u Norveškoj koji su nedavno primili AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 liječe se u bolnici zbog krvnih ugrušaka, priopćile su u subotu norveške zdravstvene vlasti.


Norveška je u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske. Island je kasnije slijedio njihov primjer.


“Ne znamo jesu li slučajevi povezani s cjepivom”, rekao je Sigurd Hortemo iz Norveške agencije za lijekove, na konferenciji za novinare koju su održali zajedno s Norveškim institutom za javno zdravstvo.
Sve tri osobe mlađe su od 50 godina.


Europski regulator za lijekove EMA istražit će tri incidenta, dodao je.


Prije koraka koji su učinile Danska i Norveška, Austrija je zaustavila uporabu cjepiva iz pošiljke AstraZenece, dok istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaj plućne embolije.


EMA je ipak u četvrtak rekla da su koristi od cjepiva veće od njegovih rizika i da bi se cjepivo moglo i dalje primjenjivati.


Europa se bori za to da se ubrza primjena cjepiva nakon kašnjenja isporuka Pfizerovih i AstraZenecinih pošiljki, premda je veliki porast broja zaraženih zbog zaraznije varijante virusa pokrenuo nova zatvaranja u državama poput Italije i Francuske.