Bez incidenata

Tri tisuće sudionika prve Povorke ponosa u Sarajevu poslalo poruku i – izbjeglicama

Hina

Reuters

Reuters

Među sudionicima su, kako prenosi Oslobođenje, bosanskohercegovački sineasti Jasmila Žbanić, Feđa Isović i Haris Pašović, zatim premijer vlade Kantona Sarajeva Edin Forto te pjevač sevdalinki Božo Vrećo koji je ocijenio da je današnji dana »otvara vrata Europe za BiH«Prva Parada ponosa počela je u nedjelju u Sarajevu pod sloganom »Ima izać«, prenose tamošnji mediji i pozivajući se na izvore kažu da je privukla više od 3000 sudionika.


Novinari dnevnika Oslobođenje javljaju da je atmosfera odlična. Središnjim ulicama Sarajeva odjekuju zvukovi zviždaljki i bubnjeva, a građani s prozora mašu i aplaudiraju sudionicima koji se uz pjesmu »Ay, Carmela« Darka Rundeka kreću prema zgradi Predsjedništva BiH.


Sudionike osigurava više od 1100 pripadnika sigurnosnih snaga i skup protiče bez incidenata.
Pred početak parade u parku na Ciglanama u Sarajevu završio je protuprosvjed protivnika održavanja te manifestacije. Više od stotinu sudionika prošetalo se ulicama Sarajeva poručujući da se Parada ponosa ne treba održavati u njihovu gradu, prenosi Klix.ba.


Neki od natpisa na njihovim transparentima glasili su »Još će me biti sramota da kažem da sam muškarac i da imam ženu«, »Licemjerni gadovi bolesnih Težnji«, »Budi gej, ali ne nameći meni da je ok«.


Na čelu gay povorke sudionici nose golem transparent u duginim bojama i natpisom Parada ponosa BiH 2019., brojne zastave u duginim bojama i transparente s porukama »Otpor«, »Solidarnost«, »Ja BiH slobodu«, »Više volim nego što se bojim«, »Žena, lezbijka, kraljica«, »Refugees welcome«.


Povorka je krenula od Vječne vatre, ulicom Maršala Tita i na odredištu, Trgu BiH gdje se nalaze zgrade zajedničke institucija BiH organizatori će se obratiti građanima i poslati poruke o slobodi.


Među sudionicima su, kako prenosi Oslobođenje, bosanskohercegovački sineasti Jasmila Žbanić, Feđa Isović i Haris Pašović, zatim premijer vlade Kantona Sarajeva Edin Forto te pjevač sevdalinki Božo Vrećo koji je ocijenio da je današnji dana »otvara vrata Europe za BiH«.