Rat u Ukrajini

Traje žestoka bitka za Avdiivku: ‘Postaje sve teže, Rusi jurišaju na grad iz svih smjerova’

Hina

REUTERS

REUTERS

Nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon mjeseci bitaka u gradu poznatom po golemoj koksariRuske snage intenziviraju napade iz kopna i iz zraka kako bi zauzeli istočni ukrajinski grad Avdiivku, rekao je najviši gradski dužnosnik.


“Stvari u sektoru Avdiivka postale su još teže. Intenzitet sukoba je u porastu već neko vrijeme”, rekao je šef vojne uprave Avdiivke Vitalij Barabaš za medijsku kuću Espreso TV.


“Rusi su otvorili još dva sektora iz kojih su započeli napade – u smjeru Donjecka… i u takozvanoj industrijskoj zoni. Neprijatelj pokušava jurišati na grad iz svih smjerova.”
Dužnosnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon mjeseci bitaka u gradu poznatom po golemoj koksari. Ostalo je manje od 1.500 stanovnika od 32.000 prije rata.


Velik dio borbi usmjeren je na industrijsku zonu i koksaru.


Barabaš je ranije rekao da su ukrajinske snage posljednjih dana potisnule ruske snage u blizini Stepova, sela sjeverozapadno od Avdiivke, priklještivši ih u blizini željezničke pruge.


Ukrajinski i zapadni vojni analitičari kažu da je Rusija pretrpjela velike gubitke, iako se bitka za grad rijetko spominje u službenim ruskim vojnim depešama.


Ruski vojni blogeri također su izvijestili o ukrajinskim uspjesima u blizini Avdiivke prošlog tjedna. U ponedjeljak su ruski izvještaji rekli da su moskovske trupe osigurale kontrolu nad industrijskom zonom i da pokušavaju upasti u koksaru.