Spor Njemačke i SAD-a

Traje “rat” oko cjepiva za koronavirus: ‘Trump svim silama upire da samo SAD ima ekskluzivnu licencu’

Hina

Foto Davor Puklavec PIXSELL / Reuters

Foto Davor Puklavec PIXSELL / Reuters

»Američki predsjednik pokušava njemačke znanstvenike koji rade na cjepivu protiv koronavirusa visokim svotama novca dovesti u SAD ili osigurati ekskluzivna prava na cjepivo«, javio je Welt am Sonntag pozivajući se na izvore u ministarstvu zdravstvaIzmeđu Njemačke i SAD-a se razvio spor oko cjepiva za koronavirus na kojem radi njemačka tvrtka a za koje Donald Trump želi otkupiti ekskluzivnu licencu za SAD, javio je dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju.


»Američki predsjednik pokušava njemačke znanstvenike koji rade na cjepivu protiv koronavirusa visokim svotama novca dovesti u SAD ili osigurati ekskluzivna prava na cjepivo«, javio je Welt am Sonntag pozivajući se na izvore u ministarstvu zdravstva.


»Trump svim silama pokušava osigurati cjepivo za SAD, ali samo za SAD«, rekao je neimenovani predstavnik saveznog ministarstva zdravstva u Berlinu.
Predstavnik ministarstva je objasnio kako je i njemačka vlada »zainteresirana za to da se cjepivo protiv koronavirusa razvija i u Njemačkoj i Europi«.


Tvrtka CureVac iz južnonjemačkog Tuebingena je na internetskoj stranici početkom ožujka objavila kako se predsjednik uprave te tvrtke u Washingtonu sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, potpredsjednikom Mikeom Penceom, kao i predstavnicima farmaceutskih kompanija okupljenih u radnu skupinu za borbu protiv širenja koronavirusa.


»Tom prilikom raspravljali smo o strategijama i mogućnostima brzog razvoja i proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa«, rekao je predsjednik uprave CureVaca Daniel Menichella.ž


Kako je za Welt am Sonntag rekao izvor u ministarstvu zdravstva, Njemačka sada pokušava spriječiti da Washington od njemačke tvrtke dobije ekskluzivna prava na cjepivo.


»Njemačka vlada je u intenzivnim pregovorima s tvrtkom CureVac«, rekao je predstavnik vlade.


Welt am Sonntag prenio je da njemačka vlada tvrtku CureVac pokušava »financijskim ponudama« zadržati u Njemačkoj.


Uprava CureVaca je odbila komentirati medijske navode ali je u petak agenciji Reuters objasnila kako se ubrzano radi na novom cjepivu koje bi početkom ljeta moglo biti gotovo.