Stradali ljubitelji zimskih sportova

TRAGEDIJE NA ALPAMA Petero mrtvih u lavinama u Austriji i Švicarskoj

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Glasnogovornik policije Tirola rekao je da je jedan zaljubljenik u zimske sportove poginuo u subotu u lavini u KaltenbachuNajmanje troje ljudi poginulo je od petka u nizu lavina na zapadu Austrije, objavila je policija.


Glasnogovornik policije Tirola rekao je da je jedan zaljubljenik u zimske sportove poginuo u subotu u lavini u Kaltenbachu.


Po APA-i, riječ je o 17-godišnjem državljaninu Novog Zelanda.
U petak je poginuo 32-godišnji Kinez u skijalištu Soelden.


Obojica su bili izvan skijaških staza.


U subotu ujutro pronađen je mrtav skijaš u susjednoj regiji Vorarlbergu. Riječ je o 50-godišnjaku, a poginuo je u lavini u dolini Kleinwalsertal, koja graniči s Njemačkom, po APA-i.


Poginulih je bilo i u Švicarskoj. Dvoje skijaša koji su skijali izvan uređenih staza poginulo je u subotu ujutro u kanton Grisons na jugoistoku Švicarske, objavila je kantonalna policija.


Trećeg skijaša iz skupine zahvatio je snježna lavina koja se aktivirao dok su skijali u dubokom snijegu, no on nije nastradao, objavila je policija.


Poginuli su 56-godišnja žena i 52-godišnji muškarac, objavljeno je.


Na njih se survala gomila količina snijega i spasilačke ekipe mogle su samo konstatirati smrt, objavila je policija, koja je operaciju spašavanja morlaa nakratko prekinuti zbog loših vremenskih uvjeta te nastaviti poslije podne.


Institut za proučavanje snijega i lavina (SLF) ponovno je objavio upozorenje na lavine u subotu napomenuvši da bi današnji dan mogao biti “jedan od najopasnijih u godini”.


U pojedinim dijelovima kantona Grison opasnost je izuzetno visoka, stupanj uzbune je 4 do 5, navodi Institut.


“Svjež i obilan snijeg i snježni nanosi naliježu na krhki sloj starijeg snijega i “zbog toga se mogu očekivati spontane velike lavine”, upozorava SLF.