Boris Johnson

Težak udarac za britanskog premijera: Konzervativci izgubili važno uporište

Hina

Reuters

Reuters

Izbori su prvi test za Johnsona otkako je postao prvi britanski čelnik koji je prekršio zakon dok je obnašao dužnostKonzervativna stranka britanskoga premijera Borisa Johnsona izgubila je u petak na lokalnim izborima u Engleskoj tradicionalno uporište Wandsworth u Londonu, prvi put nakon 44 godine.


Konzervativci su kontrolirali vijeće u Wandsworthu od 1978., a ta je općina bila jedan od glavnih ciljeva oporbene Laburističke stranke.


Lokalni vođa konzervativaca Ravi Govindia rekao je da su glasači kaznili stranku zbog krize izazvane poskupljenjem životnih troškova.
Izbori su prvi test za Johnsona otkako je postao prvi britanski čelnik koji je prekršio zakon dok je obnašao dužnost. Prošloga je mjeseca platio kaznu jer je nazočio rođendanskoj proslavi u njegovu uredu 2020. godine, ne pridržavajući se mjera o držanju distance uvedenih kako bi se spriječilo širenje covida.


“Ovi rezultati potvrđuju da su birači kaznili konzervativce”, rekao je John Curtice, profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Strathclyde.