Talijani očekuju da će vrhunac pendemije biti za 10 dana, u izolaciji je gotovo pola svjetskog stanovništaČini se da je vrhunac pandemije novog koronavirusa u nekim zemlje Europe na vidiku, no usprkos strogim mjerama izolacije Covid-19 ne pokazuje znakove posustajanja, posebice u SAD-u gdje je u tijeku opća mobilizacija, javlja u utorak AFP.


 


U svijetu je od virusa koji se u prosincu pojavio u Kini umrlo 37.000 ljudi, a samo u Italiji više od 11.000. Španjolska bilježi rekordnih 812 umrlih u posljednja 24 sata, a Francuska također rekordnih 418 umrlih u istom vremenskom razdoblju.
 


Mračna je to bilanca epidemije koja ne jenjava, ističe agencija.


 


Druga najpogođenija zemlja koronavirusom sa 7340 umrlih je Španjolska, no u toj zemlji ima naznaka da se vrhunac epidemije približava. Ipak, španjolske su vlasti na pojačanom oprezu te je i dalje broj ljudi na pogrebima ograničen na troje.


 


I Italija, s 11.500 umrlih na više od 100.000 zaraženih, počinje osjećati rezultate mjera izolacije i nakon tri tjedna bilježi ohrabrujuće rezultate.


 


“Vrhunac možemo očekivati za sedam do 10 dana, a potom pad broja zaraženih”, kazao je zamjenik ministra zdravstva Pierpaolo Sileri.


 


Dodaje, međutim, da neće ublažiti mjere koje su trenutno na snazi te da će izolaciju građana produljiti “sigurno još do Uskrsa, 12. travnja”.


 


U Francuskoj, u kojoj je od covida u bolnicama umrlo više od 3000 ljudi, medicinsko osoblje je na izmaku snaga.


 


Naglašavajući “zapanjujuću žestinu” s kojom je virus pogodio Europu, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u ponedjeljak upozorio da je “duboka gospodarska kriza” na Starom Kontinentu 2020. već “gotova činjenica”.


 


“Lokomotiva” Europe, Njemačka, bi ove godine mogla doživjeti pad gospodarskog rasta za 2,8 posto, upozorili su stručnjaci.


 


U SAD-u, s najvećim brojem oboljelih, njih 160.000, i skoro 3000 umrlih, vrhunac epidemije je još daleko. Najteže je stanje u New Yorku gdje je pristao brod bolnica američke ratne mornarice s oko 1000 bolničkih kreveta, no stanje se pogoršava u državi Louisiani te Chicagu i Detroitu.


 


U njujorškom Central parku podignuta je poljska bolnica.


 


I dok New York broji više od 36.000 zaraženih i više od 790 umrlih, Wall Street je optimističan te je Dow Jones na zatvaranju burze zabilježio rast indeksa za 3,19 posto.


 


Na valutnim je tržištima dolar ojačao  te je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,30 na 108,45 jena.


 


Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1020 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1095 dolara.


 


Predsjednik Donald Trump ocjenjuje da će travanj biti “ključan” mjesec u borbi protiv korone i vrlo je optimističan glede spremnosti zemlje. Najavio je i slanje pomoći Italiji u medicinskoj opremi vrijednoj 100 milijuna dolara, a zahvaljujući pojačanoj proizvodnji i slanje respiratora u najpogođenije europske zemlje.


 


O borbi protiv pandemije, ali i cijenama nafte usred rata oko crnog zlata između Saudijske Arabije i Rusije, razgovarao je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


 


Putin je pozvao 12,5 milijuna Moskovljana da “ozbiljno” shvate izolaciju koja im je nametnuta od ponedjeljka, a i moćna Ruska Pravoslavna Crkva je pozvala vjernike da mole u tišini doma.


 


Diljem svijeta, u izolaciji u svojim domovima je 3,4 milijarde ljudi, odnosno 44 posto svjetskog stanovništva. Promet je gotovo mrtav, kao i potražnja za gorivom.


 


Kako bi se spriječilo ili usporilo širenje bolesti, vlasti su uvele ograničenje kretanja ljudi, uključujući i karantenu.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.