Pismo Guterresu

Talibani zatražili da se ovaj tjedan obrate na Općoj skupštini UN-a: ‘Želimo predstaviti svoju zemlju…’

Hina

Reuters

Reuters

Odbor čine predstavnici devet zemalja - SAD -a, Rusije, Kine, Švedske, Namibije, Bahama, Butana, Sijera Leonea i Čilea - i odlučuju koje će predstavnike, a time i koje će čelnike država priznati UN, rekao je glasnogovornik UN -a Farhan HaqNakon preuzimanja vlasti u Afganistanu, talibani se žele obratiti Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i predstaviti zemlju na državnoj pozornici.


U pismu glavnom tajniku UN-a  Antoniju Guterresu, čije je dijelove vidio dpa, talibanski ministar vanjskih poslova Amir Kan Mutaki zatražio je pravo da govori na 76. Općoj skupštini UN-a koja se održava ovaj tjedan.


Pismo je poslalo ministarstvo vanjskih poslova “islamskog emirata Afganistana” u UN-ovo sjedište u New Yorku, navodi UN.
Talibani u tom pismu objašnjavaju da je afganistanski predsjednik Ašraf Gani “svrgnut” i da ga njihova zemlja više ne priznaje za predsjednika.


U talibanskome pismu također se naznačuje da skupina želi zamijeniti afganistanskog predstavnika u UN-u te postaviti svojega čovjeka, Suhaila Šahina.


Obrazlažu da sadašnji stalni predstavnik za Afganistan u UN-u Ghulam Isaczai više ne predstavlja zemlju te da je njegova misija gotova.


Nakon povlačenja NATO-vih i američkih snaga, talibani su preuzeli vlast u Afganistanu prošli mjesec i ponovno uspostavili “islamski emirat” nakon gotovo 20 godina.


Za SAD, Njemačku i druge zemlje talibani su de facto vlast u Afganistanu, no još ih ne priznaju kao legitimnu vladu.


Tajništvo UN-a proslijedilo je pismo odboru za vjerodajnice na razmatranje.


Odbor čine predstavnici devet zemalja – SAD -a, Rusije, Kine, Švedske, Namibije, Bahama, Butana, Sijera Leonea i Čilea – i odlučuju koje će predstavnike, a time i koje će čelnike država priznati UN, rekao je glasnogovornik UN -a Farhan Haq.


“Nije UN taj koji priznaje vlade, to čine države članice”, objasnio je.