Završila rasprava

Talibani ipak nisu dobili priliku obratiti se na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda

Hina

Reuters

Reuters

Obraćanjem predstavnika Istočnog Timora završena je šestodnevna rasprava na 76. Općoj skupštini UN-a, a govori predstavnika Afganistana i Mjanmara su otkazaniGlavna rasprava na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda završila je u ponedjeljak po lokalnom vremenu u New Yorku bez da su se nazočnima obratili predstavnici Afganistana i Mjanmara.


Obraćanjem predstavnika Istočnog Timora završena je šestodnevna rasprava na 76. Općoj skupštini UN-a, a govori predstavnika Afganistana i Mjanmara su otkazani nakon što su sami zatražili da ih se makne s popisa govornika.


Kod obje zemlje je nastao prijepor oko toga tko bi se trebao obratiti predstavnicima na Općoj skupštini u New Yorku. Naime, prethodni afganistanski veleposlanik pri UN-u Ghulam Isaczai je imenovan na tu poziciju prije nego što su vlast u državi preuzeli talibani. Mjanmarski izaslanik Kyaw Moe Tun također je preuzeo tu dužnost prije vojnog udara koji se dogodio u veljači.
Nakon što je javno osudio vojsku, mjanmarska vlada ga je pokušala smijeniti, ali to joj do sada nije uspjelo.


Ghulam Isaczai je još u petak bio registriran kao službeni afganistanski predstavnik, ali je tijekom vikenda maknut s popisa govornika. Talibani su zatražili priliku da se sami obrate predstavnicima pri UN-u s govornice u New Yorku, a željeli su i nominirati svog veleposlanika. No, zasada toj njihovoj želji nije udovoljeno.