Japan

Tako to rade u svijetu: Drugi japanski ministar podnio ostavku u samo šest dana

Hina

Reuters

ReutersJapanski ministar pravosuđa odstupio je u četvrtak nakon medijskog izvješća da je njegov ured podijelio poklone poput krumpira i kukuruza biračima, što je druga ostavka novoosnovanog kabineta premijera Shinza Abea za manje od tjedan dana.


Ostavka ministra pravosuđa Katsuyuki Kawai uslijedila je šest dana nakon bivšeg ministra trgovine i industrije Isshua Sugawara, optuženog za kršenje izbornog zakona tako što je navodno davao darove dinja i rakova biračima u svojoj izbornoj jedinici u Tokiju.


Obojica su bili prvi ministri u kabinetu, ali njihove ostavke vjerojatno neće uzrokovati trajnu štetu zbog nedostatka jakih rivala i slabe opozicije, rekao je analitičar.
Izvještaj u tjedniku Shukan Bunshun kaže da je, osim što je Kawai prodavao proizvode pristalicama, uključujući obično skup mango u Japanu, njegova supruga, zastupnica Liberalno-demokratske stranke Anri Kawai, plaćala je djelatnicima kampanju više od zakonom dopuštenih iznosa.


Kawai je rekao da ni on ni njegova supruga ne znaju ništa o prijavljenim navodima i negirao je kršenje bilo kojeg zakona, ali je dodao da je odlučio podnijeti ostavku kako bi izbjegao nanošenje štete pravosudnom sustavu gubitkom povjerenja javnosti.


Obraćajući se novinarima u četvrtak, Abe se ispričao drugi put u tjednu, rekavši da snosi odgovornost za imenovanje njih dvoje u kabinet prošlog mjeseca.


»Kao osoba koja ga je imenovala, snosim odgovornost za to zbog čega se ispričavam naciji«, rekao je Abe novinarima ubrzo nakon što je prihvatio Kawaijevu ostavku.