Oporavak će biti dug

Svjetske sile obećale pomoć Bejrutu: “Nećemo iznevjeriti libanonski narod”

Hina

REUTERS

REUTERS

Strane zemlje zatražile su transparentnost u korištenju pomoći s obzirom na to da i sam libanonski narod smatra da je njegova vlada jako korumpiranaSvjetske sile dogovorile su na hitnoj donatorskoj konferenciji u nedjelju da će osigurati „veliku” pomoć Bejrutu za oporavak od strašne eksplozije koja je uništila velik dio grada, poručivši da neće iznevjeriti libanonski narod.


Eksplozija više od 2000 tona amonijeva nitrata u bejrutskoj luci u utorak odnijela je najmanje 158 ljudskih života. Libanon je i prije toga već bio duboko utonuo u političku i gospodarsku krizu, koju je pandemija koronavirusa dodatno pogoršala.


Strane zemlje zatražile su transparentnost u korištenju pomoći s obzirom na to da i sam libanonski narod smatra da je njegova vlada jako korumpirana. Neke zabrinjava i utjecaj Irana preko šijitskog Hezbolaha.
„Pomoć bi trebala biti pravodobna, dovoljna i u skladu s potrebama libanonskog naroda… te izravno isporučena libanonskim stanovnicima, s najvećom učinkovitošću i transparentnošću”, navodi se u završnoj izjavi.


U izjavi se ne navodi točan iznos koji je obećan. Njemačka je ranije objavila da će osigurati 200 milijuna eura, dok je Europska unija obećala dodatnih 30 milijuna eura, uz ranije osiguranih 33 milijuna.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je posjetio Bejrut u četvrtak, bio je domaćin konferencije održane putem video veze, a u uvodnom je govoru pozvao sudionike da zaborave na svoje nesuglasice i pomognu libanonskom narodu.


Međunarodni odgovor trebao bi koordinirati UN u Libanonu, kazao je.


Ponuda svjetskih sila uključuje potporu nepristranoj, vjerodostojnoj i neovisnoj istrazi eksplozije.


Ogorčenje javnosti zbog eksplozije potaknulo je neke Libanonce da pozovu na ustanak da se svrgne vladu.


„Naša uloga je da budemo uz njih”, rekao je Macron iz svojeg ljetnikovca na Azurnoj obali.


Američki predsjednik Donald Trump rekao je na konferenciji da je SAD spreman i dalje pružati pomoć Libanoncima, objavila je Bijela kuća.


„Predsjednik je pozvao na mir u Libanonu i priznao legitimne pozive mirnih prosvjednika na transparentnost, reforme i odgovornost”, navodi se u priopćenju Bijele kuće.


Eksplozija je razorila cijele gradske četvrti, uništivši domove više od 250.000 ljudi, mnoga poduzeća i važne silose žita.


Obnova Bejruta vjerojatno će stajati milijarde dolara. Ekonomisti predviđaju da bi mogla izbrisati 25 posto BDP-a zemlje.


Unatoč izrazima sućuti i ponudama hitne humanitarne pomoći u obliku spasilačkih ekipa i medicinske opreme, obećana financijska pomoć za sada je oskudna.


Pregovori libanonske vlade i MMF-a o nemogućnosti otplate duga u zastoju su zbog izostanka reformi.


U izjavi se navodi da su partneri Libanona spremni pomoći gospodarskom oporavku zemlje u duljem roku ako njezini čelnici budu doista predani provedbi promjena koje njihov narod očekuje.


Mnogi Libanonci ističu da je eksplozija dokaz nemara korumpirane političke elite.


Eksplozija je izazvala velike prosvjede u subotu i nedjelju u Bejrutu na kojima je bilo nasilja.