MALO OPTIMIZMA

Svjetske emisije ugljičnog dioksida konačno su počele padati, hoće li 2019. biti godina preokreta?

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

»Sada moramo ustrajno raditi kako bismo osigurali da se 2019. upamti kao definitivan vrhunac u globalnim emisijama, a ne kao neka stanka u porastu«, rekao je Fatih Birol, izvršni ravnatelj IAE-eLONDON – Svjetske emisije ugljičnog dioksida lani su pale na 33 gigatone nakon zahvaljujući korištenju obnovljivih energija i unatoč svjetskom gospodarskom rastu od 2,9 posto, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak.


Porast obnovljive energije i prelazak s ugljena na prirodni plin razlog je manjih emisija razvijenijih ekonomija, prenose agencije Reuters i France presse.


Blaže vrijeme u nekoliko zemalja i sporiji ekonomski rast na nekim tržištima u usponu dodatni su čimbenici, kaže agencija.
»Sada moramo ustrajno raditi kako bismo osigurali da se 2019. upamti kao definitivan vrhunac u globalnim emisijama, a ne kao neka stanka u porastu«, rekao je Fatih Birol, izvršni ravnatelj IAE-e.


»Imamo potrebne tehnologije da u tome uspijemo, moramo ih sve iskoristiti«, rekao je.


Znatno smanjenje emisija CO2 u razvijenim ekonomijama nadoknađuje se rastom u drugim dijelovima svijeta.


Emisije iz energetskog sektora u razvijenim ekonomijama pale su na razine zadnji put viđene 1980-ih, kada su potrebe za električnom energijom bile trećinu niže od današnjih, navodi IEA.


Emisije Europske unije pale su za 160 milijuna tona ili 5 posto prošle godine u odnosu na godinu prije. To je ostvareno većim korištenjem priodnog plina i energije vjetra u proizvodnji električne energije.


Sjedinjene Države zabilježile su najveći pad – 140 milijuna tona ili 2,9 posto emisija od prijašnje godine.


Japanske emisije manje su za 45 milijuna tona, ili oko 4 posto, a što je rezultat nedavno pokrenutih nuklearnih reaktora.


Međutim emisije ostatka svijeta povećale su se blizu 400 milijuna tona u 2019., s gotovo 80 % rasta dolazi iz azijskih zemalja gdje proizvodnja struje iz ugljena nastavlja rasti.