WHO

Svjetska zdravstvena organizacija: Postupak odobrenja ruskog Sputnjika V još je na čekanju

Hina

Reuters

Reuters

Simao je rekla da će WHO, čim se postigne dogovor, ponovno otvoriti slučaj i procijeniti dostavljene podatke koji su "još uvijek nepotpuni" i nastaviti s inspekcijama u proizvodnim postrojenjima u Rusiji. ZAGREB – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je danas da je postupak za odobrenje cjepiva Sputnjik V protiv covida-19 za hitnu uporabu “na čekanju” zbog nepotpunih podataka i pravnih procedura, ali se tijelo UN-a nada da će se to “riješiti vrlo brzo”.


“Gotovo svaki dan radimo s ruskim ministarstvom zdravstva na preostalim pitanjima koje treba riješiti ruski fond za izravna ulaganja”, rekla je Mariangela Simao, pomoćnica šefa WHO-a za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima.


Simao je rekla da će WHO, čim se postigne dogovor, ponovno otvoriti slučaj i procijeniti dostavljene podatke koji su “još uvijek nepotpuni” i nastaviti s inspekcijama u proizvodnim postrojenjima u Rusiji.
“Svim podnescima koje imamo pristupamo na jednak način”, rekla je Simao, ali nije navela vremenski okvir kada bi se postupak mogao završiti.


Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško rekao je ranije u listopadu da su uklonjene sve prepreke da WHO registrira cjepivo i da je preostalo tek nešto administrativnog posla.