Sve se više zemalja zatvara

Svijet u strahu od novog soja koronavirusa: ‘Od 600 putnika koji su nam stigli iz Afrike, deseci su zaraženi’

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Nizozemsko ministarstvo zdravlja procijenilo je da bi među putnicima moglo biti oko 85 pozitivnih slučajevaNizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da je, na temelju prvih rezultata testiranja, među oko 600 putnika koji su u petak s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz Južne Afrike vjerojatno deseci njih zaraženo koronavirusom.


Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog u petak “omicron”.


Kada su u petak doputovali u Amsterdam na dva leta, putnici iz Južne Afrike su satima čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko novog soja.
Uz objavu prvih rezultata testova tih putnika, nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su i da provode daljnja testiranja kako bi vidjeli jesu li ljudi zaraženi novim sojem koronavirusa.


Oko 600 putnika stiglo je u amsterdamsku zračnu luku Schiphol na dva KLM-ova leta u petak, a zatim se suočili sa satima čekanja i testiranja, a na temelju testiranja, nizozemsko ministarstvo zdravlja procijenilo je da bi među putnicima moglo biti oko 85 pozitivnih slučajeva.


“Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u ili blizu Schiphola”, rekle su zdravstvene vlasti.


Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz Južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.


Australija uvela ograničenja


Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa “omicronom”, pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.


Države na koja se odnose ograničenja su Južna Afrika, Namibija, Zimbabve, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Sejšeli, Malavi i Mozambik.


“Svatko tko nije državljanin Australije ili njihova uzdržavana osoba, i bio je u afričkim zemljama u kojima je otkriven i raširen soj omicron u posljednjih 14 dana, neće moći ući u Australiju”, objasnio je Hunt.


Brazil zatvara aerodrome za afričke zemlje


Brazil će zatvoriti svoje zračne granice za putnike iz šest južnoafričkih zemalja, rekao je u petak šef kabineta brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, čime se i Brazil pridružuje nizu velikih zemalja koje su objavile takva ograničenja zbog pojave novog zabrinjavajućeg soja koronovirusa.


“Brazil će zatvoriti svoju zračnu granicu za šest zemalja u Africi zbog nove varijante koronavirusa. Zaštitit ćemo Brazilce u ovoj novoj fazi pandemije. Službena obavijest bit će objavljena sutra i stupit će na snagu u ponedjeljak”, objavio je na Twitteru načelnik brazilskog stožera Ciro Nogueira.


U drugoj objavi na Twitteru napisao je da su šest zemalja za koje uvode zatvaranje granice Južna Afrika, Esvatini, Lesoto, Namibija, Bocvana i Zimbabve.


Brazilski zdravstveni regulator Anvisa preporučio je ranije u petak da se zabrane putovanja iz nekih afričkih zemalja zbog otkrivanja novog soja koronavirusa, te da strancima koji su bili u bar jednoj od tih šest afričkih zemalja u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali u karantenu.


Brazilsko ministarstvo zdravstva u petak je pak objavilo da novi soj “predstavlja potencijalnu buduću prijetnju, ali da je njegov epidemiološki učinak nejasan”.


Predsjednik Bolsonaro je ranije tijekom dana rekao novinarima da razmišlja o poduzimanju mjera u vezi s tim sojem, ali je ponovio i da je protiv strogih ograničenja.


“Brazil ne može podnijeti još jedno zatvaranje. Nema koristi od straha”, rekao je u Rio de Janeiru, dodajući da će poduzeti racionalne mjere.


U svojoj tehničkoj bilješci, Anvisa je rekla da strancima koji su bili u barem jednoj od šest afričkih zemalja navedenih u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali biti u karanteni.


EU, Velika Britanija i SAD također su najavile pooštrene granične kontrole zbog novog soja.


SAD također


Sjedinjene Države zatvorit će svoje granice putnicima iz osam južnoafričkih zemalja zbog pojave omikron varijante covida-19, najavio je u petak američki predsjendik Joe Biden.


Od ponedjeljka će putnicima iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Kraljevine Esvatini, Mozambika i Malavija biti zabranjen dolazak na američki teritorij, izjavio je dužnosnik Bidenove administracije.


U zemlju će moći ući samo američki državljani i osobe sa stalnim boravištem u Sjedinjenim Državama, precizirao je.


Ta odluka, nakon sličnih mjera koje su najavile europske zemlje, donesena je nakon što je početkom studenoga poslije 20 mjeseci restrikcija predsjednik Biden tek otvorio granice putnicima iz cijelog svijeta, cijepljenima protiv covida.


“Ova mjera je uvedena iz opreza, zbog nove varijante covida-19 koja kruži južnom Afrikom”, objasnio je visoki dužnosnik novinarima.


“Naši znanstvenici i dužnosnici javnog zdravstva brzo rade kako bi saznali više o ovoj varijanti”, dodao je.


“Predsjednik Biden je obećao poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurao zdravlje Amerikanaca i pobijedio pandemiju i tu mjeru su preporučili medicinski stručnjaci američke vlade i ekipa zadužena za covid-19”, dodao je.