Pljušte reakcije

Svijet poziva na mir, a Iran proziva SAD za “međunarodni terorizam”

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZAGREB Američko ubojstvo iranskog generala čin je “međunarodnog terorizma”, rekao je iranski šef diplomacije u petak, a iz svijeta stižu osude i prijetnje iranskih saveznika, dok većina država poziva na suzdržanost radi smanjenja napetosti.


General Kasem Sulejmani, koji je u petak ujutro ubijen u američkom napadu u Iraku po izravnom nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa, bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Hamneija, a smatran je kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.


“To je krajnje opasna, budalasta eskalacija… On je bio najučinkovitija snaga koja se borila protiv Islamske države i terorista Al Kaide”, rekao je iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif za državnu televiziju.


UN, Zapad, Kina, Rusija pozivaju na suzdržanost
“Svijet ne smije dopustiti novi rat u Zaljevu”, ističe se u priopćenju glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa nakon ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija, likvidiranog u petak ujutro u američkom zračnom napadu u Bagdadu. Guterres je pozvao čelnike na maksimalnu suzdržanost u ovom trenutku napetosti.


Kinesko ministarstvo vanjskih poslova poziva sve strane, “napose Sjedinjene Države, da očuvaju mir i suzdržanost, da izbjegnu napetosti i daljnje eskalacije”, kazao je glasnogovornik Geng Shuang.


Kanada izražava potporu “ujedinjenom i stabilnom Iraku” i “poziva sve strane na suzdržanost i deeskalaciju”, kazao je šef diplomacije Francois-Philippe Champagne.


“Ubojstvo generala Sulejmanija može ozbiljno pogoršati stanje na Bliskom istoku”, upozorio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.


Potez Washingtona je “rizik s opasnim s teškim posljedicama po mir i stabilnost u regiju”. Napadi nisu put kojima će se “pronaći rješenja složene probleme na Bliskom istoku već naprotiv vode novom krugu nasilja i napetosti”, napisalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.


Zamjenica glasnogovornika njemačke vlade Ulrike Demmer kazala je da “krug nasilja, provokacija i odmazda kojemu smo svjedočili zadnjih tjedana mora prestati. Daljnja eskalacija mora prestati po svaku cijenu”.


“Da, probudili smo se u opasnijem svijetu. Vojna eskalacija uvijek je opasna”, kazala je francuska ministrica za europska pitanja Amelie de Montchalin.


Norveška šefica diplomacije Ine Eriksen Soreide duboko je zabrinuta “dramatičom eskalacijom” zadnjih dana i poziva “sve strane da smire situaciju i spriječe da eskalacija izbjegne kontroli”.


Danska i Švedska također su izrazile zabrinutost.


“Stanje je vrlo, vrlo ozbiljno”, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen i poručila Dancima u regiji da budu na oprezu i prate savjete ministarstva vanjskih poslova..


Švedska šefica diplomacije Ann Linde napisala je da eskalacija zabrinjava i “da ozbiljna opasnost ne prijeti samo Iraku već regiji. “Sve strane moraju pokazati suzdržanost”.


Zabrinutost su ranije izrazile Europska unija, Velika Britanija, Nizozemska i NATO uz napomenu da je u “bliskom i redovitom kontaktu s američkim vlastima”.


Većina zapadnih zemalja pozvala je svoje građane da napuste Irak.


Arapske zemlje


Irački parlament održat će u nedjelju izvanrednu sjednicu na kojoj će razgovarati o nedjeljnom napadu koji je “kršenje suvereniteta” zemlje, rekao je irački premijer Adel Abdul Mahdi.”Ponovno ističemo da će pretvaranje, posebno Iraka, u zonu sukoba naštetiti miru i sigurnost i Iraka i naše regije”, navodi tursko ministarstvo vanjskih poslova


Ministarstvo vanjskih poslova Egipta pozvalo je “na trenutačnu obustavu svih regionalnih miješanja u pitanja arapskih zemalja i naroda koje su dovele do zapaljivih nesuglasica i napetosti”.


Sirija, bliska saveznica Teherana, osudila je ubojstvo nazivajući ga “američkom zločinačkom agresijom” i “opasnom eskalacijom” u regiji. “Zločinačka agresija, u stilu kriminalnih banda, potvrđuje američku odgovornost za nestabilnost u bratskom Iraku”, prenosi agencija SANA.


Saudijska Arabija poziva na “suzdržanost kako bi se izbjeglo sve što bi moglo pogoršati stanje uz nekontrolirane posljedice nakon ubojstva moćnog iranskog generala u Iraku”, navelo je ministarstvo vanjskih poslova.


Rijad, saveznik Sjedinjenih Država i veliki protivnik Irana u regiji u istom priopćenju optužio je akcije terorističkih milicija koje su izazvale eskalaciju nasilja.


Ujedinjeni Arapski Emirati, bliski Amerikancima i Saudijcima također su pozvali na “mudrost i mjeru” u tvitu njihova državnog ministra vanjskih poslova Anvara Gargaša.