Stefan Lofven

Švedski parlament izglasao nepovjerenje premijeru Lofvenu

Hina

Stefan Lofven / Reuters

Stefan Lofven / Reuters

Nova vlada, ili ona tehnička, vladala bi do općih izbora koji su po rasporedu zakazani za rujan iduće godine. Švedski parlament u ponedjeljak je izglasao nepovjerenje premijeru Stefanu Lofvenu, što socijaldemokratskom čelniku daje tjedan dana da odstupi s dužnosti i prepusti mjesto novom mandataru ili da raspiše prijevremene izbore.


Nacionalistički Švedski demokrati iskoristili su priliku da organiziraju glasovanje o povjerenju nakon što je bivša komunistička Lijeva stranka prestala podržavati vladu lijevog centra zbog plana o ublažavanju kontrola cijena stanarina i novoizgrađenih stanova.


Krhka Lofvenova koalicija sa Zelenom strankom za većinu je od izbora 2018. ovisila o podršci dviju malih stranaka desnog centra i Lijeve stranke.
Zamršeni odnosi u parlamentu umanjuju šanse da će se iz postojećeg saziva formirati nova vlada, a ankete pokazuju da stranke lijevog i desnog centra imaju jednaku podršku, što znači da bi i nakon prijevremenih izbora situacija mogla biti neriješena, piše agencija Reuters.


Nova vlada, ili ona tehnička, vladala bi do općih izbora koji su po rasporedu zakazani za rujan iduće godine.


Ovo je prvi put u švedskoj povijesti da je premijer smijenjen u parlamentu glasanjem koje je predložila oporba.