Najstrože mjere do sada

Švedska u drugom valu pandemije: Sve gospodarske aktivnosti koje nisu potrebne zatvaraju se do 24. siječnja

Hina

REUTERS

REUTERS

Premijer Stefan Lofven danas je rekao da će se sve gospodarske aktivnosti koje nisu neophodne, poput teretana, bazena i knjižnica, zatvoriti do 24. siječnja.STOCKHOLM – Švedska vlada danas je uvela do sada najstrože mjere suzbijanja širenja covida-19 u drugom valu pandemije, a koje uključuju preporuke za nošenje maski u sredstvima javnog prijevoza i zatvaranje gospodarskih aktivnosti koje nisu neophodne.


Švedske vlasti do sada su se tvrdoglavo opirale uvođenju karantena i tijekom pandemije držale su otvorenima škole, poduzeća i restorane.


No težak drugi val pandemije s rekordnim brojevima novozaraženih gotovo svakog tjedna u posljednja dva mjeseca, natjerao je vladu da poduzme više.
Premijer Stefan Lofven danas je rekao da će se sve gospodarske aktivnosti koje nisu neophodne, poput teretana, bazena i knjižnica, zatvoriti do 24. siječnja.


Također je rekao da vlada sada preporuča nošenje maski u sredstvima javnog prijevoza u najfrekventnijim satima.


“Činimo što smo činili tijekom cijele pandemije, prave mjere u pravo vrijeme. I to je to”, rekao je Lofven.


S gotovo 8000 smrtnih slučajeva, broj umrlih od covida-19 po stanovniku nekoliko je puta veći nego u susjednim zemljama, no niži je nego u nekim europskim državama koje su se opredijelile za karantene.