Tragedija u Skandinaviji

Švedska potresena ubojstvom 19-godišnjeg repera; upucan je ispred zgrade u mirnoj četvrti Stockholma

Hina

Reuters

Reuters

Pravim imenom Nils Kurt Erik Einar Groenberg, mladić, koji je već 2020. bio žrtva otmice, pogođen je s nekoliko hitaca ispred zgrade u stambenoj četvrti Hammarby SjoestadŠvedska zvijezda hip-hopa Einar, 19-godišnji reper, ubijen je hitcima iz vatrenog oružja u noći na petak u Stockholmu, što je potreslo javnost te skandinavske zemlje u kojoj su sve češći obračuni vatrenim oružjem.


 


Ubojstvo se događa nakon niza napada, otmica i kaznenih djela zadnjih godina koji svjedoče o porastu nasilja na malenoj pozornici švedskog “gangsta rapa” koji je gdjekad povezan s mrežom kriminalnih banda.
Pravim imenom Nils Kurt Erik Einar Groenberg, mladić, koji je već 2020. bio žrtva otmice, pogođen je s nekoliko hitaca ispred zgrade u stambenoj četvrti Hammarby Sjoestad.


Umro je od posljedica teškog ranjavanja nedugo nakon dolaska hitne pomoći oko 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu u inače mirnoj četvrti blizu središta glavnog grada, rekla je za AFP Towe Haegg, glasnogovornica stockholmske policije.


Vodi se istraga za ubojstvo i policija ispituje svjedoke kako bi pronašla krivca/krivce.


Einar koji je pjevao na švedskom bio je najslušaniji pjevač na Spotifyju u Švedskoj 2019., kada se proslavio naslovima “Katten i trakten” (“Mačka u sektoru”) i “Nu vi skiner” (“Sada kada svijetlimo”).


No uspjeh je pratilo suparništvo i sukobi s drugim domaćim zvijezdama.


U mnogim svojim pjesmama pjevao je o problemima povezanim s mladenačkim kriminalom, drogom i oružjem.


U Švedskoj, koja je poznata kao mirna zemlja, ovih su godina zaredali oružani obračuni i krvave pucnjave koji se pripisuju mafijaškim bandama.


Ove godine je do 15. listopada 40 osoba izgubilo život u 273 pucnjave u toj monarhiji sa 10,3 milijuna stanovnika, objavila je policija. G. 2020. četrdeset sedam ljudi je ubijeno u 366 incidenata.