Strah od ugrušaka

Švedska odgađa početak cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson, čeka nalaze EMA-e

Hina

Reuters

Reuters

Zdravstvena agencija u izjavi navodi da neće početi cijepljenje i da će čekati nalaze Europske agencije za lijekove (EMA) o tom cjepivu najavljene za idući tjedanŠvedska zdravstvena agencija objavila je u srijedu da će odgoditi početak cijepljenja Johnson & Johnsonovim cjepivom protiv covida-19 nakon izvješća o rijetkim krvnim ugrušcima sličnih onima prijavljenim za AstraZenecovo cjepivo.


Zdravstvena agencija u izjavi navodi da neće početi cijepljenje i da će čekati nalaze Europske agencije za lijekove (EMA) o tom cjepivu najavljene za idući tjedan. Cjepivo još nije primijenjeno u Švedskoj, iako je prva serija od 31.000 doza stigla u zemlju.


Američke savezne zdravstvene agencije preporučile su pauziranje uporabe cjepiva Johnson & Johnson (J&J) protiv covida-19 nakon što je šest primatelja razvilo rijetki poremećaj koji uključuje krvne ugruške.
Nakon toga, J&J je rekao da odgađa uvođenje cjepiva u Europi.


“Sada tražimo analizu EMA-e, kao i informacije iz Sjedinjenih Država, prije nego što razmotrimo preporuke u Švedskoj”, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell. “Do tada je preporuka ne koristiti doze cjepiva.”


Zdravstvena agencija rekla je da ne može dati prognozu kada će biti donesena konačna odluka.


Cijepljenje J&J-om na led je stavila i Danska, dok je Francuska objavila da će tim cjepivom cijepiti starije od 55 godina.