Povećane sumnje

Švedska istraga o sabotaži na Sjevernom toku: “Bilo je detonacija, šteta je velika”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Švedske i danske vlasti istražuju istjecanja iz ruskih cijevi na četiri mjestaSumnje u sabotažu na oštećenim plinovodima Sjevernom toku 1 i 2 u Baltičkom moru povećale su se nakon istrage na mjestu zločina u švedskoj isključivoj gospodarskoj zoni, priopćila je u četvrtak policija te zemlje.


Švedske i danske vlasti istražuju istjecanja iz ruskih cijevi na četiri mjesta koja su prošli tjedan otkrivena u švedskim i danskim isključivim gospodarskim zonama.


“Bilo je detonacija u blizini Sjevernog toka 1 i 2, unutar švedske gospodarske zone, što je rezultiralo velikom štetom na plinovodima”, rekla je švedska policija u priopćenju.
Neki su materijali zaplijenjeni na mjestu događaja i sada će biti analizirani, a mjesto više nije ograđeno, rekli su. “Nastavak istrage pokazat će može li se ikoga osumnjičiti, a kasnije i procesuirati za ovaj zločin”.


Glasnogovornik Kremlja u četvrtak je rekao kako ne misli da bi istraga mogla biti objektivna bez sudjelovanja Rusije nakon što Rusija nije pozvana da sudjeluje.


Danska policija odbila je komentirati istragu u danskoj isključivoj gospodarskoj zoni.