Širenje koronavirusa

Sve više zaraženih u SAD-u: Dvanaest ljudi je umrlo. Koronavirus izazvao i pad Wall Streeta

Hina

foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

U SAD-u je od tog virusa umrlo 12 ljudi, a zabilježeno je više od 50 novih slučaja zaraze virusom, koji se, među ostalim, pojavio blizu New Yorka i San Francisca.NEW YORK – Na Wall Streetu su jučer cijene dionica oštro pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer ulagači strahuju od širenja koronavirusa u SAD-u i gospodarskih posljedica.


Dow Jones skliznuo je 969 bodova ili 3,58 posto, na 26.121 bod, dok je S&P 500 potonuo 3,39 posto, na 3.023 bodova, a Nasdaq indeks 3,10 posto, na 8.736 bodova.


Na najvećoj svjetskoj burzi u četvrtak je nastavljeno nestabilno trgovanje, pa su cijene dionica oštro pale, nakon što su dan prije snažno porasle.
Posljedica je to vijesti o širenju koronavirusa, od kojeg je dosad u svijetu umrlo više od 3.300 osoba.


U SAD-u je od tog virusa umrlo 12 ljudi, a zabilježeno je više od 50 novih slučaja zaraze virusom, koji se, među ostalim, pojavio blizu New Yorka i San Francisca.Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u narastao je na 12, a zabilježena su 53 nova slučaja zaraze virusom, koji se prvi put pojavio u Coloradu, Tennesseeju, Teksasu i San Franciscu. Helikopterom su testovi za virus prebačeni i na kruzer kojemu je zabranjen ulazak u luku u San Franciscu nakon što je najmanje 35 osoba na brodu razvilo simptome slične gripi, što je povezano s još dva potvrđena slučaja zaraze virusom COVID-19.


Dvadeset novih slučajeva potvrđeno je u okrugu King u državi Washington, priopćila je lokalna zdravstvena služba, čime je ukupan broj zaraženih u tom okrugu narastao na 51, uz 11 umrlih.


Guverner države New York Andrew Cuomo rekao je da je broj slučajeva u toj državi narastao na 22, nakon što je odobreno korištenje dodatnih laboratorija. Cuomo je na konferenciji za novinare rekao da će ukupan broj “vjerojatno rasti”. Od novih slučajeva u New Yorku, osam ih je povezano s odvjetnikom s Manhattana koji živi u okrugu Westchester, dva su iz New Yorka, a jedan iz okruga Nassau.


U Teksasu su potvrđena tri slučaja zaraze koronavirusom, a u Tennesseeju i Coloradu otkriven je po jedan zaraženi.


Savezni Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak ujutro izvijestili su o 149 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a u taj broj najvjerojatnije nisu uključena nova 53 slučaja.


Američki je Senat u četvrtak, dan poslije Zastupničkog doma, odobrio 8,3 milijarde dolara za borbu protiv virusa COVID-19. Odluku još mora potpisati predsjednik Donald Trump.


Više od tri milijarde namijenjene su za istraživanje i razvoj cjepiva protiv koronavirusa, testove i lijekove. Trenutačno nema odobrenih cjepiva i lijekova za bolest koja se iz Kine proširila na 80 država i zarazila više od 95 tisuća ljudi.Zbog toga sve više američkih kompanija otkazuje poslovne skupove i traži od zaposlenika da rade od kuće.


U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale.


Najviše je, 8,2 posto, potonuo S&P indeks zrakoplovnog sektora, nakon vijesti da bi širenje koronavirusa moglo koštati putničke zrakoplovne kompanije više od 130 milijardi dolara.


Oštro su, gotovo 5 posto, pale i cijene dionica u financijskom sektoru.


VIX indeks ‘straha’ skočio je, pak, više od 7 bodova, na 39,6 bodova, jer ulagači sve više osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.


Pokušavajući podržati gospodarstvo, u utorak je američka središnja banka smanjila ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, u raspon od 1 do 1,25 posto.


No, to nije umirilo ulagače, koji nisu očekivali smanjenje kamata prije redovne sjednice čelnika Feda 18. ožujka, pa ih je potez središnje banke zabrinuo.


Fed, naime, još od financijske krize 2008. godine nije smanjio kamate izvan redovnih sjednica.


Ulagači su vrlo nesigurni jer se ne zna kolike bi mogle biti gospodarske štete od epidemije.


„Tržište su danas pokretale emocije, a ne temelji jer jednostavno ne znate kakvi su temelji. Nema načina da se ova situacija procijeni, postavi u model – jako je puno nepoznanica“, kaže Carol Schleif, zamjenica direktora u tvrtki Abbot Downing.


Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks ponovno je zaronio u području korekcije, što znači da je u minusu više od 10 posto u odnosu na svoju prethodnu rekordnu razinu, dosegnutu 19. veljače.


I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,62 posto, na 6.705 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,51 posto, na 11.944 boda. a pariški CAC 1,90 posto, na 5.361 bod.