PANDEMIJA U EUROPI

Sve više oboljelih u Švedskoj: Vlasti u Stockholmu traže da građani nose maske

Hina

Reuters

ReutersSTOCKHOLM – Stockholm savjetuje stanovnicima da nose maske u trgovinama, javnom prijevozu i na radnim mjestima s obzirom na to da broj zaraženih u zemlji ponovno raste.


“Želimo da ljudi tijekom dana nose maske u javnom prijevozu”, rekla je liječnica zadužena za kontrolu zaraze u štokholmskom području Maria Rotzen Ostlund na konferenciji za novinare u utorak.


Prekrivanje usta i nosa također se savjetuje u određenim zatvorenim prostorima – poput frizerskih salona, ljekarni ili trgovina – kao i na radnom mjestu ako je potrebno, dodala je.
Preporuke stupaju na snagu odmah, a privremene su i traju do 22. ožujka


One su u suprotnosti s dosadašnjim oklijevanjem agencije za zdravstvo da podrži takvu mjeru zbog, kako je tvrdila, ograničenih dokaza o učinkovitosti nošenja maske.


Švedska je krenula posebnim putem u pandemiji koronavirusa s relativno blagim mjerama u usporedbi s drugim zemljama, te s preporukama i pozivima građanima na zdrav razum.


Liberalnu zdravstvenu politiku pratio je veći broj zaraženih i umrlih nego u ostalim europskim zemljama.


Od vrhunca novozaraženih u prosincu, broj slučajeva koronavirusa ponovno je pao, no ostao je na istoj visokoj razini već neko vrijeme.


U regiji glavnoga grada Stockholma, broj zaraženih porastao je za 27 posto prošli tjedan, nakon 24-postotnog povećanja tjedan prije.


Prije toga, Šveđanima je savjetovano samo da nose maske za vrijeme gužvi u javnom prijevozu.