Objavljene snimke

Sve je jasnije da su oba Nord Streama sabotirana: Seizmolozi zabilježili eksplozije kraj plinovoda

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Jedna od eksplozija bila je magnitude 2,3 i zabilježena je na 30 mjernih postaja u južnoj ŠvedskojMjerne stanice u Švedskoj i Danskoj zabilježile su jučer snažne podvodne eksplozije na području gdje su kasnije otkrivena curenja na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, javlja SVT.


Jedna od eksplozija bila je magnitude 2,3 i zabilježena je na 30 mjernih postaja u južnoj Švedskoj.


Curenje plina na Sjevernom toku 1 i 2 njemačke vlasti istražuju kao namjerne napade.


“Nema sumnje, to su bile eksplozije”
“Nema sumnje da se radi o eksplozijama”, kaže Björn Lund, predavač seizmologije na Švedskoj nacionalnoj seizmičkoj mreži, SNSN.Curenje plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 na tri lokacije u ponedjeljak je osvanulo na naslovnicama diljem svijeta. Prema Nord Streamu, curenje je uzrokovalo dosad “neviđenu” štetu.


Sada mjerenja švedske nacionalne seizmičke mreže pokazuju da su tijekom ponedjeljka izmjerene dvije jasne eksplozije pored plinovoda.


Jedan od njih bio je magnitude 2,3, sličan osjetnom potresu, a zabilježen je na mjernim postajama diljem zemlje.


Jasno se vide valovi…


“Jasno se vidi kako se valovi odbijaju od dna prema površini. Nema sumnje da je riječ o eksploziji. Čak smo imali stanicu u Kalixu koja je to registrirala”, kaže Björn Lund, predavač seizmologije i direktor švedske nacionalne seizmičke mreže koja mjeri švedske potrese i eksplozije.Prva eksplozija zabilježena je u 02:03 u noći na ponedjeljak, a druga u 19:04 u ponedjeljak navečer.


Upozorenja o istjecanju plina stigla su iz Uprave za pomorstvo u ponedjeljak u 13.52, odnosno 20.41 sati, nakon što su brodovi uočili mjehuriće na površini.


SVT je dobio koordinate izmjerenih eksplozija i one se nalaze na istom području gdje je zabilježeno curenje plina.


To nije područje za vojne vježbe


“Vrlo je blizu koordinata koje je registrirala švedska pomorska uprava. Što se tiče najjače eksplozije, ona je udaljena šest kilometara”, kaže Björn Lund, koji smatra da njihova mjerenja obično imaju pogrešku od dva do tri kilometra.


Posljednji sličan seizmološki događaj na tom je području zabilježen 2016. godine. Prema riječima Björna Lunda, to nije područje koje se obično koristi za vojne vježbe.


“Obično dobivamo informacije o eksplozijama koje se događaju pod vodom, ali ponekad ih ne dobijemo. U ovom slučaju nismo dobili nikakve informacije”, dodaje.


Ne želi nagađati kako je do eksplozije moglo doći.


“Vrlo je nejasno što se dogodilo i nije moja stvar da to komentiram. Jedino što možemo učiniti je usporediti valove s onim što smo prije vidjeli da vidimo što ih je uzrokovalo. Je li došlo do eksplozije ili se nešto dogodilo u cijevima…”, napominje.


Prema riječima Björna Lunda, informacije o eksplozijama proslijeđene su švedskim oružanim snagama.


Danska premijerka: “Sabotaža se ne može isključiti”


Sabotaža se ne može isključiti kao uzrok tri curenja otkrivena na dva plinovoda Sjeverni tok Rusija-Njemačka, izjavila je u utorak danska premijerka Mette Frederiksen, prenosi Politico.“Svakako to ne možemo isključiti”, rekla je tijekom posjeta Poljskoj na otvaranju novog Baltičkog plinovoda koji povezuje Poljsku i Dansku s norveškim plinskim poljima na moru.


“Još je prerano za zaključivanje, ali ovo je izvanredna situacija i postoje tri curenja, pa je teško zamisliti da bi to mogla biti slučajnost.”


Poljski premijer ima manje dvojbi


Poljski premijer Mateusz Morawiecki imao je manje dvojbi.


“Još ne znamo detalje onoga što se dogodilo, ali jasno vidimo da se radi o činu sabotaže”, rekao je, nazvavši to “sljedećom fazom eskalacije situacije s kojom smo suočeni u Ukrajini.”


Zona zabrane kretanja od 5 nautičkih milja uspostavljena je oko svakog od mjesta, koja su na vjerojatnoj dubini od 60 do 70 metara, objavile su baltičke pomorske agencije.


Danska vojska objavila je slike oblaka mjehurića plina koji se motaju po površini mora.


Foto Reuters


Upitan u utorak jesu li curenja rezultat sabotaže, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je : “Trenutno ne možemo isključiti nijednu mogućnost. Očito je da postoji neka vrsta uništenja cijevi. Prije rezultata istrage to je nemoguće isključiti svaku opciju.”


“Ovo je potpuno neviđena situacija koja zahtijeva hitnu istragu”, dodao je.


Nije u funkciji, ali je napunjen plinom


Sjeverni tok 2, koji nije u funkciji , ipak je napunjen sa 177 milijuna kubičnih metara prirodnog plina — vrijednog 358 milijuna eura po trenutnim cijenama — kako bi se tlak u cjevovodu podigao na 300 bara u očekivanju da će moći poteći. Njemačka je zamrznula odobrenje za plinovod nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Na njemačkom kopnu tlak u cjevovodu iznosio je 7 bara, priopćio je u ponedjeljak njemački regulator infrastrukture.


“Danas nas je mrežni operater Gascade obavijestio da je došlo do oštrog pada tlaka u plinovodu Sjeverni tok 2”, rekao je regulator infrastrukture u priopćenju poslanom e-poštom. “Još uvijek nemamo jasnoću oko uzroka i točnih činjenica.”


Dvostruka podmorska plinska veza prolazi 1200 kilometara kroz ruske, finske, švedske, danske i njemačke teritorijalne vode.


Nord Stream 2 AG, vlasnik i operater plinovoda, nije odgovorio na zahtjeve za komentar.


Rusija zavrnula pipu na Sjevernom toku 1


Paralelni plinovod Sjeverni tok 1 u potpunosti je otvoren 2012. Ima kapacitet od 55 milijardi kubičnih metara godišnje, no Rusija je prestala slati plin Njemačkoj, tvrdeći da plinovodu treba održavanje.


Njemački političari optužuju Kremlj da glumi popravke kako bi uzvratio na potporu EU-a Ukrajini.


Nord Stream AG, tvrtka koja posjeduje i upravlja plinovodom, rekla je u ponedjeljak navečer: “Dispečeri kontrolnog centra Nord Stream 1 registrirali su pad tlaka na oba niza plinovoda. Razlozi se istražuju.”S obzirom na to da su bili potrebni tjedni da se Sjeverni tok 2 napuni tom količinom plina, brzina pada tlaka – praktički tijekom noći – ukazivala je na mogućnost velikog curenja, a ne na bilo kakav pokušaj ruske strane da povrati zalihe plina, prema nekolicini dužnosnika koji nisu ovlašteni javno govoriti.


“Čini se krajnje nevjerojatnim da se curenje na dva različita cjevovoda dogodi u isto vrijeme. Stoga mislim da bismo trebali pretpostaviti da je ovo curenje bilo namjerno”, rekao je Mateusz Kubiak, izvršni partner u konzultantskoj tvrtki Esperis sa sjedištem u Varšavi.


Nema smisla da Zapad ili Ukrajina sabotiraju plinovode


Dodao je kako ne misli da bi imalo smisla da Zapad ili Ukrajina sabotiraju plinovode, “posebno jer je dotok plina već zaustavljen, u slučaju Sjevernog toka 1, ili nikada nije započeo u slučaju Sjevernog toka 2.”


Glasnogovornik Europske komisije rekao je u utorak: “U ovoj fazi je prerano nagađati o uzrocima. Kao što sam rekao, obaviješteni smo i države članice razmatraju ovo pitanje. Ostat ćemo u bliskom kontaktu s njima.”


Cijena na referentnom plinskom čvorištu EU TTF porasla je u utorak za 10 posto na oko 192 eura po megavat satu — još uvijek daleko ispod vrhunca u kolovozu od 346 eura po MWh .


” Cijene su jutros neznatno porasle. Međutim, imate curenja na dva cjevovoda, kroz koje nije tekao plin, i za koje mislim da je pošteno reći da tržište nije očekivalo da će uskoro teći plin.


Utjecaj eksplozija će biti prilično ograničen


Stoga mislim da će utjecaj biti prilično ograničen”, rekao je Stefan Ulrich, viši suradnik za europski plin u BloombergNEF-u.


Glasnogovornik njemačkog ministarstva gospodarstva rekao je: “Ne vidimo nikakav utjecaj na sigurnost opskrbe energijom.”


Za razliku od izlijevanja nafte, prirodni plin — poznat i kao metan — izlazi na površinu. Međutim, postoje klimatske posljedice. Vrlo je zapaljiv i ima tako jak učinak globalnog zagrijavanja da ga se uspoređuje s ” CO2 na steroidima “.


“Čim se plinoviti metan digne iznad morske površine u atmosferu, on masovno pridonosi učinku staklenika”, rekao je Sascha Müller-Kraenner, savezni direktor nevladine organizacije Environmental Action Germany.


Značajan pad tlaka koji se već dogodio u plinovodu Sjeverni tok 2 daje razloga za strah da se radi o velikoj nesreći i da su značajne količine opasnog stakleničkog plina metana već iscurile u Baltičko more, rekla je Müller-Kraenner.