Mediji u Sloveniji i BiH

Susjedi o izborima u Hrvatskoj: ‘Prije svega su se natjecali tko je veći Hrvat’

Hina

Mariborski list Večer objašnjava svojim čitateljima da se predsjednička kampanja u Hrvatskoj »koncentrirala prvenstveno na to tko je veći Hrvat» i da su dominirale ideološke teme, a ne programsko sučeljavanjeMediji u Bosni i Hercegovinu u ponedjeljak su opsežno izvijestili o rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, a neki pritom kao najvažniju ističu činjenicu da je aktualna predsjednica ponovo uvjerljivo pobijedila među biračima u BiH.


Predsjednički izbori u Hrvatskoj dobili su mjesto na naslovnicama dnevnog tiska uz informacije koje su bile dostupne tijekom noći na ponedjeljak, a odnose se na rezultate glasovanja.Dnevni avaz tako prenosi kako će se Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović sučeliti u drugom krugu te prenosi poruke koje su njih dvoje poslali nakon objave rezultata prvog kruga izbora.

Slično je izvijestilo i Oslobođenje citirajući Milanovićevu poruku da ići u drugi krug ne znači ići u rat. Svima je zanimljiva i najava trećeplasiranog kandidata Miroslava Škore kako njegovo ispadanje iz igre ne znači i kraj političkih ambicija koje je pokazao, nego je to tek uvod u angažiranje na sljedećim izborima za Hrvatski sabor.


Informativni portali u BiH u ponedjeljak su se pozabavili temeljitijim prebrojavanjem glasova pa tako Klix navodi kako je Grabar-Kitarović ukupni pobjednik glasovanja među dijasporom te da je »izdominirala u BiH«.


U toj je državi za glasanje bilo registrirano oko 96 tisuća birača, no izlaznost je bila razmjerno skromna. Za Grabar-Kitarović glasalo je oko 16 tisuća onih koji su odlučili iskoristiti svoje biračko pravo, Škoro je dobio povjerenje njih nešto više od 6700 a Milanović, koji među biračima izvan Hrvatske uopće nije vodio kampanju, ipak je dobio glasove 1131 birača iz BiH.U Sloveniji ne očekuju pomake u odnosima Zagreba i Ljubljane bez obzira na ishod izbora

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je »donekle iznenađujući« s obzirom na rezultat Zorana Milanovića, ali neće biti bitnih pomaka u odnosima sa Slovenijom bez obzira hoće li u drugom krugu pobijediti on ili Kolinda Grabar-Kitarović, ocjenjuju u ponedjeljak slovenski mediji.


»U Hrvatskoj predsjednički položaj ne nosi posebne ovlasti, osim nešto utjecaja na smjer vanjske politike. Bez obzira na rezultat izbora u drugom krugu ne treba očekivati promjenu stajališta službenog Zagreba prema arbitraži o granici sa Slovenijom«, piše ljubljansko Delo.


»A što je još gore, Hrvatska ne pokazuje namjere da poboljša odnose s drugim sljednicama Jugoslavije, pa njen državni vrh prijeti Srbiji da je neće pustiti u EU…«, ističe list.


Slovenski mediji prenose izjavu povjesničara Tvrtka Jakovine da bi pobjeda Milanovića u drugom krugu bila »signal Europi da Hrvatska želi biti normalna proeuropska država« dok bi pobjeda »krajnje desnice« značila svrstavanje Hrvatske uz neliberalnu Višegradsku skupinu.


Mariborski list Večer objašnjava svojim čitateljima da se predsjednička kampanja u Hrvatskoj »koncentrirala prvenstveno na to tko je veći Hrvat» i da su dominirale ideološke teme, a ne programsko sučeljavanje.


Osim toga, kandidati uopće nisu iznosili vanjskopolitička pitanja makar vanjska politika predstavlja važniji dio predsjedničkih ovlasti, navodi u komentaru lista Večer Vojislav Bercko.


U »patetičnoj ekscentričnosti« tijekom kampanje, navodi Bercko, prednjačila je Grabar-Kitarović, »poduzetnik i pjevač« Miroslav Škoro bio je dosljedan svojim »konzervativnim i desničarskim uvjerenjima«, pa i »tolerancoijom prema ustaškom pozdravu«, dok je Milanović djelovao »smireno i vrlo je progresivan za hrvatske prilike«. Međutim, komentator lista Milanoviću zamjera da je u vrijeme kad je bio premijer »nebrojeno puta pokazao svoju bahatost, kako na domaćoj tako i međunarodnoj sceni«.


Time se posebno aludira na činjenicu da je odluka o izlasku Hrvatske iz arbitraže o granici donesena u vrijeme Milanovićeva premijerskog mandata.


Zadnjih tjedana hrvatske predsjedničke kampanje u slovenskim medijima su dominirala otvorena pitanja s Hrvatskom zbog tužbe Ljubljane protiv Hrvatske na Sudu EU-a vezanoj uz arbitražu o granici, pa je kao stanovito iznenađenje doživljeno to što odnosi sa Slovenijom i to pitanje nisu spomenuti na sučeljavanju 11-ero kandidata u prvom krugu.


Mediji u Srbiji izvještavaju u ponedjeljak o rezultatima predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pretežno uz informativne i neutralne naslove da aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i kandidat SDP-a Zoran Milanović idu u drugi krug.


Radio-televizija Srbije (RTS) istaknula je Milanovićevu najavu da će se »boriti za glasove onih kojima je interes Hrvatske u prvom planu«, navodeći istodobno kako je Grabar-Kitarović »poslala izravnu poruku glasačima Miroslava Škore«.


Javni tv servis iz Milanovićeva govora tijekom postizborne večeri izdvaja ocjenu da se »ide u drugi krug, a ne u rat«, te da u sljedeći krug ide bez »ikakve gorčine i straha«.


Iz govora Grabar-Kitarović RTS citira poruke kojima poziva na jedinstvo i poručuje da nije vrijeme za podjele, dok se iz stožera MIroslava Škore prenosi zadovoljstvo brojem osvojenih glasova, te najava njegova angažiranja i na parlamentarnim izborima.


Večernje novosti iz izbornih rezultata izdvajaju podatak da je na glasanju Hrvata i građana Hrvatske s pravom glasa na dva biračka mjesta u Srbiji Grabar-Kitarović odnijela »uvjerljivu pobjedu« s 40,6 posto osvojenih glasova.


»Iako je sa ukupno 26,65 posto glasova završila iza kandidata SDP-a, odnijela je uvjerljivu pobjedu u dijaspori, gdje joj je 53,9 glasača ukazalo povjerenje«, pišu Večernje novosti dodajući da je u Srbiji glasalo 719 osoba, od kojih 292 za aktualnu predsjednicu RH.


Tabloid Kurir se odlučio za naslov »Pukla Kolinda, mora u drugi krug s Milanovićem«, dok većina ostalih tiskanih medija vijest o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj nije stavila na naslovnice.


Za sada nema reagiranja državnih dužnosnika, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju kako »nije uvjeren« u službene prognoze ishoda predsjedničkih izbora Hrvatskoj i poručio da će Srbija graditi dobre odnose s Hrvatskom.