Strašna priča sa sretnim krajem

Suprug ju pretukao, vezao i živu zakopao: Spasila se zahvaljujući pametnom satu

P. N.

Reuters

Reuters

Sudbina žene činila se već zapečaćenom, ali upravo je u tim uvjetima uspjela upozoriti policiju putem svog Apple WatchaDa nije bilo ručnog sata koji je nosila vjerojatno ne bi preživjela suprugovo nasilno divljanje. Naime, 42-godišnjakinja Young Sook, koja živi u Laceyju, gradu s 50.000 stanovnika stotinu kilometara od Seattlea, svoj život duguje – tehnologiji, javlja Il Corriere della Sera.


U nedjelju, 16. listopada, na povratku iz crkve napao ju je muškarac od kojeg se razvodi – Chae Kyong An, 53-godišnji vojni veteran i dugogodišnji pripadnik američke obavještajne službe. Između njih dvoje tog je dana izbila još jedna svađa iz ekonomskih razloga, što je zatim preraslo u nasilje: tukao ju je, vezao joj ruke i noge te zalijepio ljepljivu traku preko usta kako bi je odveo i zakopao u šumi. Sudbina žene činila se već zapečaćenom, ali upravo je u tim uvjetima uspjela upozoriti policiju putem svog Apple Watcha. Na hitni poziv odgovorio je operater kojemu je odmah postalo jasno da se nešto ozbiljno događa: kako je izvijestio istražitelje, osoba s druge strane telefona nije mogla govoriti, činilo se da je vezana preko ustiju. Zatim je nastala tišina. Čim je shvatio da je njegova supruga podigla uzbunu, Chae je zgrabio pametni sat i počeo ga uništavati. Kad je shvatio da će policija stići svakog trenutka, nastojao je djelovati što brže. I to se, na kraju, pokazalo presudnim za Younginu sudbinu.


Bijeg i sretan kraj


Nakon što je lokalizirana kuća iz koje je upućen zahtjev za pomoć, agenti su je pronašli praznu i s otvorenim garažnim vratima: muškarac je već bio ukrcao svoju ženu u kombi i odvezao je do izoliranog mjesta. Iskopao je rupu u šumi, a zatim je oštrim predmetom udario ženu u prsa, ali nije provjerio da li  joj je stvarno oduzeo život. Konačno je površno pokrio jamu, položivši na nju i jedan komad drveta. Young je još bila živa pa se nakon nekoliko sati napokon uspjela osloboditi. Zatim je došla do najbliže kuće i uz pomoć policije prevezena je u bolnicu. Njezin suprug uhićen je sljedećeg jutra i sada se nalazi u okružnom zatvoru Thurston u obližnjem gradu Olimpiji. Odvjetnik je već obavijestio suce da je “vrlo vjerojatno” da njegov klijent pati od “nekih mentalnih poremećaja vezanih uz službu u oružanim snagama, što će se vjerojatno morati riješiti u budućnosti”.


Uređaj koji spašava živote
To nije prvi put da Apple Watch obavlja doslovno spasilačku funkciju. Obično se to, međutim, ne događa toliko putem hitnih poziva, već zahvaljujući njegovoj sposobnosti praćenja vitalnih znakova korisnika (nije slučajno da je u Sjedinjenim Državama prepoznat kao medicinski uređaj u svakom pogledu). Podsjetimo primjerice na slučaj iz 2017. kada je spašen 28-godišnjak koji boluje od plućne embolije, ali i srčane probleme koji su tijekom 2019. i 2020. godini primijećeni kod dvojice korisnika u Brazilu i Njemačkoj. U Italiji je slično iskustvo imao prošle godine pjevač Eugenio Finardi, koji je bio pogođen fibrilacijom atrija prije nego što se ukrcao na let iz Milana za Brindisi. Konačno, prisjetimo se priče o Gabeu Burdettu, Amerikancu koji je prije tri godine ostao bez svijesti nakon teške nesreće na biciklu, a i danas je živ zahvaljujući modernoj tehnologiji.