Demokratski predizbori

Superutorak: Biden se digao iz mrtvih, vodi u Teksasu, Sanders u Kaliforniji

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersWASHINGTON Senator Bernie Sanders vodi u Kaliforniji na stranačkim predizborima za predsjedničku nominaciju, prema procjenama velikih američkih televizijskih postaja, a bivši američki potpredsjednik Joe Biden u blagoj je prednosti u Teksasu u kojemu je televizijska kuća NBC već proglasila njegovu pobjedu.


U SAD-u su zatvorena sva birališta na izborima za demokratsku stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore.


Superutorak, dan kad je glasalo 14 američkih saveznih država, ima ogromni utjecaj na to tko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenome.
Superutorak je vratio u život kampanju bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena (77) koji sada ima 302 sigurna od potrebnih 1991 delegata za demokratsku nominaciju za američke predsjedničke izbore. Senator Bernie Sanders (78) ima 234 sigurnih delegata.


Prema procjenama velikih televizijskih postaja bivši američki predsjednik pobjednik je u Teksasu, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Tennesseeju, Alabami, Arkanzasu, Oklahomi, Minnesoti i Massachusettsu.


Sanders je po projekcijama pobijedio u Vermontu, Coloradu i Utahu.


U Maineu su Sanders i Biden izjednačeni.


Gubitnik superutorka je milijarder Michael Bloomberg koji je odnio pobjedu samo na Američkoj Samoi koja nosi šest glasova delegata, te senatorica Elizabeth Warren.


U superutorak odlučuje se u 14 američkih saveznih država o 1357 delegata koji u srpnju biraju stranačkog kandidata za američke predsjedničke izbore – Kalifornija (415 delegata), Teksas (228), Virginia (99) , Massachusetts (91), Tennessee (64), Alabama (52), Arkansas (31), Oklahoma (37), Minnesota (75), Vermont (16), Colorado (67), Utah (29), Sjeverna Karolina (110) i Maine (24).


Broj delegata koji kandidat dobije u saveznoj državi ovisi o postotku osvojenih glasova.


“Jedva prije nekoliko dana, mediji i komentatori govorili su o smrti ove kandidature”, rekao je Joe Biden u Kaliforniji.


Biden (77) je neočekivano, nakon što su se oni povukli iz utrke, dobio podršku senatorice iz Minnesote Amy Klobuchar i Petea Buttigiega, gradonačelnika South Benda u Indiani.


Ranije je dobio potporu mlade nade Demokratske stranke Beta O’Rourkea, koji je rano odustao iz utrke za nominaciju, ali je i dalje vrlo popularan u Teksasu.


Biden je popularan među afroameričkim biračima, a ankete pokazuju da su za njega u superutorak glasali i birači koju su svoju odluku donijeli u posljednjih nekoliko dana, moguće upravo pod utjecajem ovih troje bivših protukandidata. Veliki plus mu je bila i subotnja pobjeda u Južnoj Karolini


“Ovo je dobra noć”, ponovio je Biden tri puta na pozornici u Los Angelesu obraćajući se svojim pristašama. “A čini se da će biti još bolja. Ne zove se ovaj dan superutorak bez veze”.


“Ljudi, još je rano, ali stvari izgledaju strašno dobro”, dodao je.


Sanders se obratio svojim glasačima u Vermontu kojima je poručio: “Pobjedit ćemo jer ljudi razumiju da su naša kampanja i naš pokret najbolje pozicionirani za pobjedu nad Trumpom”.


“Pobijedit ćemo najopasnijeg predsjednika u povijesti naše zemlje”, dodao je.