Krvoproliće

Strava u Iraku: Snage sigurnosti otvorile vatru na prosvjednike, ubili ih najmanje 14, a ranili gotovo devet stotina

Hina

Reuters

Reuters

Iračani su izašli u ponedjeljak na ulice četvrti dan zaredom u drugom valu prosvjeda protiv vlade premijera Adela Abdula Mahdija i političke elite za koje kažu da su korumpiraneNajmanje 14 ljudi je ubijeno a 865 ranjeno tijekom noći kada su iračke snage sigurnosti otvorile vatru na prosvjednike u šijitskome svetom gradu Kerbali, rekli su u utorak za Reuters bolnički i sigurnosni izvori.


Iračani su izašli u ponedjeljak na ulice četvrti dan zaredom u drugom valu prosvjeda protiv vlade premijera Adela Abdula Mahdija i političke elite za koje kažu da su korumpirane.


Nemiri koje pokreće teška ekonomska situacija i sistemska korupcija izbili su nakon gotovo dvije godine relativne stabilnosti u Iraku, koji je od 2003. do 2017. doživio stranu okupaciju, građanski rat i borbe s Islamskom državom.
Od početka prosvjeda koji sa stankama traje od 1. listopada u sukobima sa sigurnosnim snagama ukupno je ubijeno 250 osoba.


Snage sigurnosti bacile su u ponedjeljak suzavac na učenike i studente koji su se oglušili na upozorenje premijera i pridružili se tisućama u Bagdadu koji prosvjeduju protiv njegove vlade.


U dva bagdadska okruga viđeni su vojnici kako palicama tuku srednjoškolce. Ministarstvo obrane osudilo je taj incident, ali nije reklo hoće li vojnici koji su u njemu sudjelovali biti kažnjeni.


Utjecajni šijitski klerik Muktada Sadr pozvao je u ponedjeljak na prijevremene izbora nakon što je u Bagdadu uveden policijski sat.