Val blata i vode

STRAŠNA TRAGEDIJA Urušio se rudnik žada, najmanje je 160 rudara poginulo

Hina

Reuters

Reuters

Do četvrtka navečer pronađena su 162 tijela, kazali su vatrogasciBroj mrtvih nakon odrona zemlje u rudniku žada na sjeveru Mjanmara veći je od 160, a strahuje se da još više ljudi poginulo, objavile su vlasti u petak, dok se drugi dan nastavlja potraga za rudarima.


Gomila otpada iz rudnika urušila se u jezero, pokrenuvši val blata i vode koji je zatrpao veliki broj radnika.


Do četvrtka navečer pronađena su 162 tijela, kazali su vatrogasci.
Lokalni dužnosnik ministarstva informiranja Thar Lin Maung kazao je, međutim, u petak da je poginula 161 osoba, dok su 43 hospitalizirane. Akcija spašavanja nastavlja se, rekao je.


Oko polovicu žrtava potrebno je tek identificirati, rekao je, dodajući da su mnogi bili migranti koji su živjeli u malom šatoru blizu rudnika.
Ceremonija za davanje financijske pomoći obiteljima stradalih bit će održana u petak, kazao je. Oko 80 tisuća dolara donirali su regionalna vlada, udruženje industrijalaca, udruženje zlatara i jedna rudarska kompanija.


Rudari su radili u području Hpakanta u državi Kachin, koje je središte mjanmarske industrije žada.


Odroni i druge nesreće česte su u slabo reguliranim rudnicima Hpakanta, u koje dolaze raditi osiromašeni radnici iz cijelog Mjanmara.
Žad se većinom izvozi u Kinu.


Nesreća koja se dogodila u četvrtak najgora je u više od pet godina.


Oko 100 osoba poginulo je 2015. u rudniku žada, nakon čega su ojačali zahtjevi za regulacijom tog sektora, dok je 2019. poginulo 50 ljudi.