Otežan pristup

ŠTRAJK SE ZAOŠTRAVA Najveća tvornica Nutelle na svijetu u blokadi, prijeti nestašica popularnog namaza?

P. N.

Reuters

ReutersNajveća tvornica Nutelle na svijetu zatvara svoje proizvodne linije, a teretni kamioni ne mogu ući niti izaći iz tvornice. Preciznije, to rade njeni radnici.


Kako piše CNN, četvrtina radnika u francuskom pogonu Nutelle štrajka zbog svojih radnih uvjeta. Radnici traže rast plaće za 4,5 posto te bonus od 900 eura. Kompanija im je, kako bi ih smirila, ponudila porast od tek 1,7 posto te jednokratne bonuse do 400 eura te zaprijetila kaznama od tisuću eura po satu koji su proveli štrajkajući jer je riječ o “neprihvatljivoj zloupotrebi štrajkačkog prava”, misleći pritom na blokiranje prolaza kamionima.


Djelatnici se, osim na niske plaće s kojima je sve teže spajati kraj s krajem zbog rastućih troškova života, žale i na uvjete u samoj tvornici te na sve veći pritisak da se ubrza i poveća proizvodnja.
Inače, u pogonu u sjevernoj Francuskoj proizvede se 600.000 staklenki Nutelle dnevno, što je četvrtina svjetske produkcije omiljenog namaza od lješnjaka. Iako dio radnika u pogonu i dalje radi, zbog štrajkaša koji brane kamionima prijevoz robe, otežan pristup ključnim sastojcima mogao bi naštetiti produktivnosti tvornice, piše Novac.hr.


Unatoč tomu, talijanski Ferrero, u čijem je Nutella vlasništvu, nema namjeru nastaviti pregovore s radnicima dokle god blokiraju pristup tvornici. Sljedeći bi se sastanak između čelnih ljudi kompanije i štrajkaša trebao održati 13. lipnja.