Nemiri u SAD-u

Stotine tisuća prosvjednika na ulicama najvećih američkih gradova, Trump pod sve većim kritikama

Hina

REUTERS

REUTERS

U većini gradova nije bilo potrebe za intervencijom policijskih snaga, ali najmanje jedan policajac je ozlijeđen u sukobu s protestantima u New YorkuViše stotina tisuća prosvjednika okupilo se u srijedu na ulicama najvećih američkih gradova zahtijevajući pravdu za ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda tijekom uhićenja u Minneapolisu, kao i za ostale afroameričke žrtve policijske brutalnosti.
Uglavnom mirni prosvjedi sa stotinama tisuća sudionika događali su se na ulicama New Yorka, Los Angelesa, Philadelphije, Washingtona, Atlante, San Francisca, Seattlea i drugih gradova.


U većini gradova nije bilo potrebe za intervencijom policijskih snaga, ali najmanje jedan policajac je ozlijeđen u sukobu s protestantima u New Yorku. Do sukoba je došlo kad su policajci spriječili prosvjednicima napredovanje ulicama Brooklyna, a manja skupina koja se izdvojila je okružila policijski auto.


Prema izvještaju CNN-a tada je došlo do sukoba nakon kojeg je nekolicina prosvjednika privedena.
Smirivanje situacije na ulicama američkih gradova mnogi pripisuju drugačijem pristupu policijskih snaga. Primjerice, u New Yorku su prosvjednicima počeli dopuštati da ostanu na ulicama i iza vremena kad na snagu stupa proglašeni policijski sat.
»Naša poruka je došla do prosvjednika«, izjavio je poručnik Kevin Knapp iz Policijske uprave u Atlanti te dodao kako policija podržava 99 posto prosvjednika koji mirno prosvjeduju, a da probleme stvara manjina.


»Svjesni smo da mora doći do sustavne promjene. No, suprotna strana mora i nas razumijeti«, zaključio je Knapp, čija su šestorica kolega privedena pod optužbom za prekoračenje ovlasti i pretjeranu primjenu sile protiv dvije osobe koje su poslije identificirane kao studenti.


U Washingtonu je policajcima u održavanju reda i mira pomagala Nacionalna garda.


Bivši ministar obrane prozvao Trumpa zbog dijeljenja Amerike


Bivši američki ministar obrane Jim Mattis optužio je predsjednika Donalda Trumpa za pokušaj podjele među Amerikancima i kritizirao je njegovu prijetnju izlaska vojske na ulice gradova kako bi se obračunali s prosvjednicima koji već devet dana protestiraju zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom uhićenja u Minneapolisu.


»Donald Trump je prvi američki predsjednik za mog života koji se ne trudi ujedini američki narod, a čak se ni ne pravi da to pokušava napraviti. Umjesto toga, on nas pokušava podijeliti. Svjedočimo posljedicama trogodišnjeg namjernog djelovanja«, izjavio je Mattis u priopćenju.


Jim Mattis je bio ministar obrane do 2018., kad je podnio ostavku na svoju dužnost.


Umirovljeni general je odbacio tezu da ima političke ambicije i kritizirao je sadašnje vojno vodstvo zbog sudjelovanja u Trumpovom samoportretiranju pred crkvom s Biblijom u ruci, nakon što su mu snage policije i Narodne garde rasčistile put kroz demonstrante. Kritizirao je sadašnje vojno vodstvo i zbog korištenja izraza »ratna zona« za američke gradove u kojima se demonstriralo na ulicama.


»Moramo odbaciti bilo kakvu pomisao na to da su naši gradovi ratne zone«, napisao je Mattis.


Trumpova prijetnja da će poslati vojsku na protestante uzbunila je vojne službenike, ali i zastupnike u Kongresu.


»Vojni odgovor, kaoš to smo vidjeli u Washingtonu, dovodi do sukoba – lažiranog sukoba – između vojske i civilnog društva«, napisao je Mattis.