Covid-19

Stopa reprodukcije koronavirusa u Njemačkoj konačno pala ispod kritične točke: ‘Zasad ne očekujemo novi trend rasta’

Hina

Reuters

Reuters

Njemačku se u svijetu promatra kao najuspješniju veliku europsku zemlju po pitanju dosadašnjeg zaustavljanja širenja virusa, među ostalim i zahvaljujući masovnim testiranjima, koja su omogućila djelomično pokretanje ekonomijeStopa reprodukcije koronavirusa u Njemačkoj pala je u utorak ispod kritične točke 1 na procijenjenih 0,94 nakon što je u ponedjeljak došla do 1,07, objavio je Institut za javno zdravlje i kontrolu bolesti Robert Koch (RKI).


Takozvani broj »R« označava da bi sada u prosjeku 100 zaraženih ljudi zarazilo 94 drugih tijekom perioda od 24 sata, što znači da broj novih zaraza usporava nakon što je rastao početkom tjedna.
»Zasad ne očekujemo novi trend porasta«, rečeno je u dnevnom izvješću RKI-a, kao i to da se ukupan broj slučajeva u Njemačkoj smanjuje.


Potvrđeni slučajevi koronavirusa u Njemačkoj porasli su u posljednjih 24 sata za 933 te sada ta brojka iznosi 179.508, pokazale su brojke Instituta. Broj smrtnih slučajeva porastao je za 116 i sada iznosi 7.533.
Njemačku se u svijetu promatra kao najuspješniju veliku europsku zemlju po pitanju dosadašnjeg zaustavljanja širenja virusa, među ostalim i zahvaljujući masovnim testiranjima, koja su omogućila djelomično pokretanje ekonomije.


Kancelarka Angela Merkel redovito je spominjala da stopa reprodukcije koronavirusa mora ostati ispod 1 kako bi se spriječilo da zdravstveni sustav ne kolabira. U srijedu bi pred zastupnicima trebala odgovarati na pitanja.


Merkel, fizičarka čije su se jednostavno elaborirane procjene držale kao modeli znanstvenog pristupa krizi, u ponedjeljak je apelirala na Nijemce da se drže pravila socijalne distance kako bi se usporila pandemija.


U utorak je poručila zastupnicima iz svoga konzervativnog bloka da Njemačka mora pomoći susjednim zemljama Europske unije da ožive svoje ekonomije nakon krize koronavirusa, potvrdili su neki od sudionika.