Analiza ISW-a

Što će se dalje događati na ratištu? ‘Trenutni zamah Ukrajine mogao bi biti prerano zaustavljen, a Rusi dobiti vrijedan time-out’

P. N.

REUTERS

REUTERS

Zima je obično najbolja sezona za mehanizirano ratovanje u Ukrajini, dok proljeće donosi noćnu moru za jedne i drugeInstitut za proučavanje rata (ISW) u jutrošnjoj se analizi bavi naznakama nastavka ukrajinskih ofenzivnih operacija tijekom nadolazeće zime.


Pritom se analitičari pozivaju na izjavu glasnogovornika istočnog zapovjedništva ukrajinske vojske kako Ukrajina priprema vozila za zimske operacije po smrznutom tlu, dok su “mobilizirani novaci u ruskim snagama niske kvalitete, dok je plaćenička skupina Wagner nespremna na borbu zimi”. Tu je i izjava zamjenika ukrajinskog ministra obrane Volodimira Havrilova kako će ukrajinske snage nastaviti s borbama tijekom zime, jer bi bilo kakva pauza omogućila ruskim snagama da ojačaju svoje položaje i jedinice.


“Visoki dužnosnici američke vlade pogrešno su identificirali kako je proljeće idealno vrijeme za nove ukrajinske protuofenzive. Direktor američke Nacionalne obavještajne službe Avril Haines procijenio je 3. prosinca da će se tempo rata u Ukrajini usporiti tijekom zime kako bi se obje strane mogle opremiti i obnoviti. No dokazi govore kako uvjeti na terenu pogoduju obnovi protuofenzive”, stoji u analizi.
Ukrajinske snage imaju inicijativu od kolovoza i od tad su provele niz uspješnih operacija – posebno u Harkivskoj i Hersonskoj oblasti.


ISW navodi kako će vremenski uvjeti tijekom zime diktirati tempo nastavka manevarskog rata kojeg vodi Ukrajina. Jesenska sezona blata to je uvelike otežala, no obje su strane nastavile sa svojim operacijama, unatoč mišljenju nekih zapadnih analitičara da će doći do zatišja.


“Kako se približava kraj prosinca i vrijeme jakog mraza, ukrajinske će snage ponovno moći iskoristiti vremenske uvjete. Zima je obično najbolja sezona za mehanizirano ratovanje u Ukrajini, dok proljeće donosi noćnu moru za jedne i druge. Topljenje snijega dovodi do bujanja rijeka i pretvori polja u blatnjava “mora”. Stoga se Ukrajinci vjerojatno spremaju iskoristiti smrznuti teren za napredovanje.


Ukoliko saveznici i partneri ove zime ne podrže ukrajinske snage u provođenju odlučnih protuofenzivnih operacija velikih razmjera, tada će sposobnost Ukrajinaca za vođenje manevarskog rata biti ograničena barem do ožujka i vremena nakon proljetnog blata. Trenutni zamah Ukrajine time bi bio prerano zaustavljen, dok bi razbijene ruske snage dobile vrijednu odgodu od tri do četiri mjeseca da se oporave i pripreme za nove borbe”, stoji u analizi ISW-a.