Naoružan do zuba

Novi detalji masakra u Buffalu. Napadač na internetu objavio manifest u kojem sam sebe naziva fašistom

P. N.

Reuters / Twitter

Reuters / Twitter

U njemu na 180 stranica piše i o svojoj percepciji o smanjenju broja bijelaca, a sebe opisuje kao fašista, bijelca i antisemitaMasakr u i oko supermarketa u Buffalu, u kojem je poginulo desetero ljudi, a još ih je troje ranjeno, počinio je 18-godišnji Payton S. Gendron. Istražitelji vjeruju kako je stravičan zločin motiviran rasnom mržnjom, budući je sve počinjeno u srcu crnačke zajednice i većina žrtava su Afroamerikanci – točnije, njih 11 od 13.


Ubojica potječe iz grada Conklina i do poprišta pucnjave je vozio puna tri i pol sata. Nosio je pancirku i teško naoružanje, a počeo je pucati već na parkiralištu gdje je ubio tri osobe i ranio četvrtu. Potom je ušao u trgovinu i tamo razmijenio vatru sa zaštitarom.


“Bio je vrlo teško naoružan”, rekao je policijski komesar, prenosi CNN. “Imao je taktičku opremu, imao je taktičku kacigu, imao je kameru kojom je uživo prenosio što radi.”Unutar trgovine je pucao na devet osoba, prije negoli ga je uhitila policija. Od ozljeda su odmah podlegli još zaštitar i šest osoba.


Istražitelji kažu kako raspolažu dokazima koji ukazuju da je motiv krvoprolića rasna mržnja. Pregledavaju i navodni manifest na čak 180 stranica, kojeg se dovodi u vezu s pucnjavom i za kojeg se vjeruje da ga je objavio upravo napadač. Autor manifesta kaže da je neko vrijeme kupovao streljivo, ali se nije ozbiljno upuštao u planiranje napada sve do siječnja. U njemu piše i o svojoj percepciji o smanjnju broja bijelaca, a sebe opisuje kao fašista, bijelca i antisemita.


“Ovo je najgora noćna mora s kojom se neka zajednica može suočiti, a mi smo povrijeđeni i trenutno kiptimo. Dubina boli koju obitelji osjećaju i koju svi mi trenutno osjećamo ne može se ni objasniti”, rekao je gradonačelnik Buffala Byron Brown.


“Ovo nije počinio bijelac iz Buffala. Ovo je počinila bijela osoba koja je bila zla i ne želim da se svi bijelci etiketiraju i da dođe do novih rasnih napetosti”, kazao je, pak, predsjednik Gradskog vijeća.


CNN donosi i svjedočanstva očevidaca pucnjave. Grady Lewis je rekao da je bio ispred supermarketa kada je čuo sedam ili osam pucnjeva i opisao je kako je vidio naoružanog bijelca kako ulazi u trgovinu. Opisuje da je policija stigla nakon samo dvije minute, a u međuvremenu je čuo još dvadesetak hitaca.


Napadač je sam izašao iz trgovine.


“Izašao je i prislonio si pištolj na glavu, na bradu. Zatim ga je bacio i skinuo sa sebe pancir prsluk, spustio se na koljena i stavio ruke na leđa”, opisao je Lewis.


Kaže da još ne vjeruje što se dogodilo.


“Bilo je užasno, bilo je stvarno užasno.”


Jedna žena rekla je za WKBW da je primila uznemirujući telefonski poziv od svoje “uplašene19-godišnje unuke koja je bila u supermarketu i čula pucnjeve. Žena je otrčala na mjesto događaja i pronašla svoju unuku ispred trgovine.


“Ne mogu ni objasniti koliko sam zahvalna Bogu što je ona dobro. Mogla je biti jedna od ubijenih”, rekla je.


Dvije hospitalizirane osobe su u stabilnom stanju, a treća je već puštena na kućnu njegu.