Širi se zaraza

Stigao popis zemalja zaraženih koronavirusom: U Europi zabilježeni slučajevi u dvije države

Hina

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Zabilježen i prvi slučaj prijenosa zaraze s čovjeka na čovjeka.Od pojave koronavirusa u kineskom gradu Wuhan u prosincu, virus se proširio na nekoliko zemalja i teritorija gdje su potvrđene zaraze.


Kina


Više od 4500 osoba zaraženo je u Kini, a ukupno ih je 106 preminulo prema posljednjem službenom popisu od 28. siječnja. Gotovo svi umrli su u regiji Hubei, epicentru zaraze, ali vlasti su potvrdile smrtne slučajeve i drugdje, uključujući prvi u Pekingu.


Osam slučajeva je zabilježeno u autonomnoj regiji Hong Kong, a nekoliko od tih zaraženih je boravilo u Wuhanu.
Sedam oboljelih je otkriveno u autonomnoj regiji Macao. Prva je 22. siječnja zaražena poslovna žena (52) koja je tri dana ranije vlakom stigla iz kineskog grada Zhuhaia.


Azijsko – pacifička regija


Tajland 


Vlasti su objavile 14 potvrđenih slučajeva 28. siječnja. To je nakon Kine najzahvaćenija zemlja, svi zaraženi su Kinezi osim 73-godišnje Tajlanđanke koja je boravila u Wuhanu.


Tajvan 


Zabilježeno je ukupno sedam slučajeva zaraze, a posljednji su dvije Kineskinje koje su stigle na otok 22. siječnja.


Singapur


Za sada je potvrđeno sedam slučajeva osoba koje su nedavno stigle iz Wuhana.


Japan


Vlasti su 28. siječnja potvrdile šest slučajeva, među kojima je prvi prijenos virusa s čovjeka na čovjeka. Radi se o šezdesetogodišnjaku koji je u svom autu prevozio turiste iz Wuhana.


Australija


Potvrđeno je pet slučajeva. Peti slučaj je 21-godišnjak koji je stigao u Sydney iz Wuhana. Prvi oboljeli je muškarac koji je iz Wuhana stigao u Melbourne tjedan dana ranije.


Malezija 


U zemlji su oboljele četiri osobe, svi su Kinezi iz Wuhana koji su došli na odmor u Maleziju. Među njima su 66-godišnjakinja i dvojica dječaka stigli su dva dana ranije preko Singapura, kao i 40-godišnjak koji je putovao u autobusu sa skupinom kineskih turista.


Južna Koreja


Vlasti su u ponedjeljak zabilježile četvrti slučaj oboljenja, trojice Kineza i Južnokorejca, svi su stigli iz Wuhana.


Vijetnam


Za sada je potvrđeno da su oboljela dvojica Kineza, jedan je stigao u Vijetnam 13. siječnja iz Wuhana, a njegov sin je zaražen kasnije.


Kambodža


Ministarstvo zdravstva je 27. siječnja zabilježilo jednog oboljelog koji je stigao iz Wuhana.


Nepal


Otkriven je jedan slučaj zaraze 24. siječnja, radi se o muškarcu (32) koji je 9. siječnja stigao iz Wuhana. 


Šri Lanka 


Prvi slučaj zaraze je zabilježen 27. siječnja, radi se o 43-godišnjoj turistici iz pokrajine Hubei.


Sjedinjene Američke Države 


Prema podacima vlasti virusom je zaraženo pet osoba.


Kanada


U Kanadi je u ponedjeljak zabilježen prvi slučaj zaraze muškarca koji je putovao u Wuhan. Još nije potvrđeno je li zarazio suprugu.


Europa


Francuska


U Francuskoj je potvrđeno da su koronavirusom zaražene četiri osobe. Tri slučaja, prva u Europi potvrđena su 24. siječnja, jedan u Bordeauxu i dva u Parizu. Svi su nedavno putovali u Kinu. Četvrti zaraženi je kineski turist hospitaliziran u Parizu u teškom stanju.


Njemačka


Prvi slučaj zaraze u Njemačkoj je muškarac u Bavarskoj. To je prvi slučaj prijenosa zaraze s čovjeka na čovjeka u Europi.