Bitka duga 20 godina

Starica je dočekala pravdu: Vlasti su jutros počele s rušenjem crkve koja je nelegalno izgrađena u dvorištu Fate Orlović

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

U bosanskohercegovačkim medijima navodi se da su vlasti Republike Srpske i SPC Fati Orlović nudili oko milijun eura da odustane od tužbe i dopusti da crkva ostane gdje je izgrađena, ali starica na to, navodi se, nije pristala.Vijest dana u susjednoj Bosni i Hercegovini rušenje je Crkve koja je nekoliko godina nakon rata, 1998. godine, nelegalno izgrađena u dvorištu starice Fate Orlović u Konjević Polju, u općini Bratunac. Općina Bratunac, podsjetimo, susjedna je općina Srebrenice, mjesta gdje se dogodio najveći ratni zločin nakon II Svjetskog rata, koji je na Haaškom sudu okvalificiran kao genocid. Nakon što se Fata Orlović iz izgnanstva vratila kući, u svom dvorištu zatekla je spomenutu crkvu. Od tog dana, više od dvadeset godina, traje njezina borba da se crkva ukloni. Jutros je ta borba napokon okončana. Teška mehanizacija pristupila je rušenju nelegalno izgrađenog objekta.


U bosanskohercegovačkim medijima navodi se da su vlasti Republike Srpske i SPC Fati Orlović nudili oko milijun eura da odustane od tužbe i dopusti da crkva ostane gdje je izgrađena, ali starica na to, navodi se, nije pristala. Ova informacija nikad nije službeno potvrđena te je se može gledati kao dio mita koji je u posljednjih dvadeset godina građen oko sudskog spora koji vodi Fata Orlović. Bošnjački prvaci u BiH staricu Fatu Orlović ističu kao simbol Bosne i Hercegovine, a njezin inat i ustrajnost ističu kao garanciju da će Bosna i Hercegovina unatoč svim nevoljama i pritiscima opstati.


Sudski spor za uklanjanje crkve dovršen je 2019. godine, a jutros je pristupljeno izvršenju presude. Valja naglasiti da je Fatin suprug, kao i još dvadeset članova njezine šire obitelji, ubijen u genocidu u Srebrenici. Za Radio Sloboda Europa Fata Orlović ranije je ovako prokomentirala svoju borbu: “Svi treba da se borimo za svoja prava. Svakome bih preporučila, ako ima pravo, nek se bori. Ako nema, ne treba se boriti.”