Različita cjepiva

U Srbiji cijepljen prvom dozom Pfizera, a onda greškom drugom dozom kineskog cjepiva

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Uslijedio je niz konzultacija na lokalnoj razini te s nacionalnim Institutom za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu i Antić je dobio terapiju, ali tvrdi da se "ne osjeća dobro".Stanovnik Vranja, na jugu Srbije, postao je dosad jedinom poznatom iznimkom u nacionalnoj kampanji cijepljenja jer je primio dvije doze cjepiva različitih proizvođača, javili su u ponedjeljak lokalni mediji u Srbiji.


Vranjanac Slađan Antić cijepljen je cjepivom Pfizer-BioNTecha, a kad je posredstvom e-sustava dobio SMS poziv za docjepljivanje u lokalnoj sportskoj dvorani – primio je kinesko cjepivo Sinopharm, objavio je portal InfoVranjske.


Antić je za taj portal rekao kako je 28. siječnja primio prvu dozu Pfizerova cjepiva, a da je pogreškom docijepljen drugom dozom kineskog proizvođača.
Liječnicima je, kako kaže, pokazao svoj karton cijepljenja, razgovarao s liječnikom, a nakon toga mu je medicinska sestra dala cjepivo.


U jednom trenutku liječnik mu je rekao kako “kinesko cjepivo dobro štiti”, zbog čega se pobunio objašnjavajući da je cijepljen Pfizerom, ali mu je objašnjeno da na tom punktu nemaju američko-njemačko cjepivo.


Uslijedio je niz konzultacija na lokalnoj razini te s nacionalnim Institutom za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u Beogradu i Antić je dobio terapiju, ali tvrdi da se “ne osjeća dobro”.


Srbija je među vodećim zemljama u svijetu po broju cijepljenih na milijun stanovnika i kampanju imunizacije vodi kroz e-sustav na državnoj razini, a dosad je iskorišteno više od 1,4 milijuna doza, od čega je i drugu dozu primilo 512.000 ljudi.


U Beograd je u nedjelju navečer iz Rusije stigao kontigent s još 100.000 doza cjepiva Sputnjik V, a u ponedjeljak se očekuje još 58.500 doza Pfizerova cjepiva.


S isporukom 100.000 doza Sputnjika V Srbija je premašila dva milijuna nabavljenih doza, potvrdila je predsjednica vlade Ana Brnabić i najavila da 5. ožujka iz Kine stiže još 500.000 doza Sinopharma.


“Mi s cjepivima nemamo problem”, rekla je premijerka novinarima.


U Srbiji je do nedjelje popodne registrirano 459.259 slučajeva zaraze koronavirusom, a službeno su prijavljena 4.443 smrtna ishoda, dok se posljednjih dana bilježi i po više od 3.000 novozaraženih na dnevnoj razini.