Slobodna trgovina

Srbija u Moskvi potpisala sporazum s Euroazijskom gospodarskom unijom, tvrde da ne bježe od EU

Hina

Foto Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERS

Foto Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERSBEOGRAD Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić potpisala je u petak u Moskvi sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske gospodarske unije (EEU) i njenih država članica Rusije, Kazahstana, Bjelorusije, Armenije i Kirgistana, koji Srbiji otvara pristup tržištu od 183 milijuna ljudi.


Premijerka Brnabić rekla je novinarima u Moskvi nakon potpisivanja da je taj sporazum „komplementaran europskom putu Beograda“.


„Po Sporazumu o stabiliziranju i pridruživanju (SSP) s EU imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini s međunarodnim organizacijama i pojedinačnim zemljama do ulaska u EU. Tada moramo raskinuti sporazume sa svim trećim zemljama i drugim organizacijama, a do tada imamo pravo i u interesu Srbije je što više ovakvih sporazuma“, istaknula je Brnabić.
Potpisivanjem tog dokumenta Srbija će moći izvoziti oko 99 posto proizvoda bez bez plaćanja carinskih pristojbi, a prema izvješću Radio-televizije Srbije iz Moskve, carina ostaje na izvoz automobila.


Robna razmjena s pet zemalja članica EEU bila je 2018. 3,4 milijarde dolara, izvoz iz Srbije vrijedio je 1,1 milijardu dolara, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 2,3 milijarde, navodi RTS.


Euroazijska gospodarska unija utemeljena je 1. siječnja 2015. na prijedllog ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njezin bruto društveni proizvod je 1,9 bilijuna dolara, što je oko 3,2 posto svjetskog BDP-a.


Euroazijsku gospodarsku uniju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan, dok Moldova ima status promatrača.