CRNE BROJKE

Srbija ima najveći broj umrlih u jednom danu, izvanredne mjere na snazi u Beogradu i još 5 gradova

Hina

foto: REUTERS/Marko Djurica

foto: REUTERS/Marko Djurica

Uz izvanredne mjere koje su ranije proglašene u Kragujevcu, Novom Pazaru, Tutinu, Ivanjici i Vranju, vlada Srbije u petak je usvojila paket izvanrednih mjera i za Beograd kojima se, bez iznimke, ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubovaBEOGRAD – Zdravstvene vlasti u Srbiji prijavile su u petak 11 žrtava covida-19, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije 6. ožujka.
U posljednja 24 sata potvrđeno je još 309 slučajeva koronavirusa, a zbog pogoršane epidemiološke situacije izvanredne mjere na snazi su u Beogradu i još pet gradova.


Od četvrtka u 15 sati do petka u isto vrijeme od 8102 testirana uzorka 309 je bilo pozitivno, a prema izvješćima lokalnih covid bolnica petero oboljelih preminulo je u Novom Pazaru, koji je uz Beograd, drugo veliko žarište.


Prema podacima srbijanskog ministarstva zdravstva, povećan je i broj zaraženih koji su na bolničkom liječenju – s 1996 u četvrtak na 2142 u petak, dok je na respiratorima danas 85 pacijenata, a dan ranije bio je 81.
Od početka epidemije 6. ožujka testirana je ukupno 426.981 osoba, zaraza je potvrđena u 15.504 slučaja, a umrlo je 298 oboljelih, uz postotak smrtnosti od 1,98.


Uz izvanredne mjere koje su ranije proglašene u Kragujevcu, Novom Pazaru, Tutinu, Ivanjici i Vranju, vlada Srbije u petak je usvojila paket izvanrednih mjera i za Beograd kojima se, bez iznimke, ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova od 23 sata do šest narednog dana.


Uvodi se obaveza nošenje zaštitnih maski, uz poštivanje fizičke udaljenosti od metar i pol, u svim zatvorenim prostorima, u javnom gradskom, prigradskom i u međugradskom prijevozu, a prekršiteljima je propisana kazna od oko 40 eura.


Vlada je donijela i odluku o zabrani okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom prostoru za više od 100 osoba, a na otvorenom prostoru do 500, a uz obvezu poštivanje fizičke udaljenosti od metar i pol.


Sve mjere usvojene za Beograd vrijedit će do 18. srpnja.