Eemslift Hendrika

Spašen teretnjak s plovilima iz Hrvatske, u teglju i brod od 6,6 milijuna eura izgrađen u Puli, koji je skliznuo s palube

Hina, Portal Novi list

Nizozemski teretnjak prevozio je tri plovila izgrađena u domaćim brodogradilištimaTimovi za spašavanje uspjeli su se rano u četvrtak ukrcati na napušteni nizozemski teretni brod u nemirnim vodama kod Norveške te ga pripremiti za odvlačenje na sigurno, čime je izbjegnuto izlijevanje nafte.


Spasilački timovi ukrcali su se na teretni brod Eemslift Hendrika i povezali ga s dva tegljača, objavila je Norveška obalna straža.


Sada tegljači odlvlače Eemslift u norvešku luku Alesund.

“Timovi za spašavanje uspjeli su se ukrcati na nekontrolirani brod Eemslift Hendrika i povezati ga s dva tegljača”, stoji u priopćenju obalne straže.


Bilo je važno steći kontrolu nad brodom pošto se u, sve nemirnijem moru, povećavao rizik da će se prevrnuti ili udariti u kopno.


Operacija spašavanja broda, udaljenog 10 nautičkih milja od norveške obale, prvotno je bila odgođena do četvrtka zbog lošeg vremena.Dužnosnici navode da je brod mogao plutati još osam sati, a strahovali su od potapanja i prelijevanja nafte u more.


Naime, brod, dug 112 metara, prevozi oko 350 tona teške nafte i 50 tona dizela.


Osim dva tegljača, koja su poslana s ciljem da ga tijekom srijede odvuku do obale, helikopterom je stiglo i osoblje za hitne slučajeve da pomogne vezati užad, priopćila je norveška obalna uprava.


Tegljači su unajmljeni od nizozemske tvrtke za spašavanje Smit Salvage.


Ta je kompanija podružnica Boskalisa, koji je nedavno izvlačio gigantski brod Ever Given iz Sueskog kanala.Eemslift je u ponedjeljak uputio poziv u pomoć nakon nevremena. Teret se pomaknuo, zbog čega je i brod postao nestabilan.


Posada je evakuirana kasno u ponedjeljak po olujnom nevremenu.


Dvanaest članova posade skočilo je s jako nagnutog broda u vodu, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni izravno s palube.


Nizozemski teretnjak prevozio je i tri plovila izgrađena u domaćim brodogradilištima.


Dva specijalna broda za norveške uzgajivače ribe izgrađena su u Iskri, svaki vrijedan oko milijun eura, dok je treće plovilo napravljeno u pulskom Tehnomontu, a vrijedi čak 6,6 milijuna eura.Upravo je AQS Tor, sedmi brod u seriji 24-metarskih radnih brodova koje Tehnomont gradi za norveškog naručitelja Moen Marin, u utorak pao s teretne palube.


Srećom nije se prevrnuo, a spasitelji su AQS Tor pronašli nekoliko milja dalje.


Tegljač “Stadt Sløvåg” počeo je vući “AQS Tor” u srijedu navečer, a sinoć je dotegljen u norveški Florø.


“Ovo su sjajne vijesti. Sada se nadamo da će putovanje biti što glatko ”, rekao je tehnički direktor Kristian Hjertvik u AQS-u u priopćenju za medije.


Brodovlasnik AQS poslat će vlastiti brod, AQS Njord u Florø, gdje će preuzeti AQS Tor u tegalj do Kolvereida.


U AQS-u ističu da je njihovo novo plovilo pokazalo impresivnu snagu i dobru plovnost. Nadaju se da će uskoro vidjeti AQS Tor u pogonu za uzgajivače ribe duž cijele norveške obale.