Koronavirus u Europi

Španjolska pozvala stanovnike da ne putuju u inozemstvo. Poljska i Danska zatvaraju granice

Hina

foto: REUTERS/Sergio Perez

foto: REUTERS/Sergio Perez

Od subote će u Madridu biti zatvoreni svi kafići, restorani i diskoteke nakon što su već od ranije zatvorene škole, vrtići, fakulteti, muzeji, kazališta i stadioni. U drugim dijelovima zemlje također su pooštrene mjere.MADRID/VARŠAVA/KOPENHAGEN – Španjolska je u petak pozvala svoje stanovnike da ne putuju u inozemstvo, a ta zemlja u kojoj je uvedeno izvanredno stanje u subotu će uvesti nove mjere koje bi mogle uključivati i ograničenje kretanja stanovnika.


Španolska je proglasila izvanredno stanje nakon što su 4.374 osobe oboljele od koronavirusa, čime veći broj oboljelih u Europi ima samo Italija.


Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je pak u petak svoje stanovnike da ne putuju u inozemstvo. “Zbog povećanog broja otkazivanja letova i zbog situacije povezane s koronavirusom u Španjolskoj, savjetuje se španjolskim putnicima da promijene svoje planove o putovanju“.
Španjolski premijer Pedro Sánchez proglasio je izvanredno stanje pa će u subotu uvesti nove mjere u borbi protiv širenja koronavirusa koje bi mogle uključivati ograničenje kretanja stanovništva.


“Sutra ćemo donijeti nove mjere kako bi se mobilizirali svi resursi u zaštiti stanovnika od virusa. Vojni, gospodarski, financijski i drugi resursi bit će koordinirani. Izvanredno stanje trajat će petnaest dana“, rekao je Sánchez na izvanrednoj konferenciji u Madridu koja je kasnila i na kojoj novinarima nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.


U Španjolskoj su umrle 123 osobe od ukupno 4.374 oboljele.


„Nije isključeno da će Španjolska idući tjedan imati 10.000 zaraženih. Čekaju nas teški tjedni. Ovo je tek prva faza u borbi s kojom se suočava svijet“, rekao je Sánchez.


Od subote će u Madridu biti zatvoreni svi kafići, restorani i diskoteke nakon što su već od ranije zatvorene škole, vrtići, fakulteti, muzeji, kazališta i stadioni. U drugim dijelovima zemlje također su pooštrene mjere.


Javna televizija TVE u svom informativnom programu pozvala je stanovnike da ostanu doma. Na ulicama je manje ljudi, a u petak je u Madridu broj putnika podzemnom željeznicom pao za više od 50 posto u odnosu na isti dan prošle godine.


U petak je više od 60 država uvelo neki oblik restrikcija za putnike koji dolaze iz Španjolske, među ostalima i Hrvatska u kojoj dobivaju rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana.


Poljska i Danska zatvaraju granice zbog koronavirusa


– Poljska i Danska su u petak objavile da zatvaraju svoje granice strancima zbog opasnosti od širenja koronavirusa.


Poljska će zabraniti ulazak u zemlju strancima, a također će u nedjelju stupiti na snagu suspenzija međunarodnog zračnog i željezničkog prometa.


Danska se također odlučila na drastičnu mjeru zabrane ulaska stranaca u zemlju koja stupa na snagu u subotu kako bi, prema riječima premijerke Mette Frederiksen, zaustavila pandemiju koronavirusa.


“Svim turistima i strancima koji ne mogu dokazati da imaju važan razlog za posjet Danskoj neće biti dozvoljen ulazak u zemlju”, kazala je premijerka.


Granične kontrole će se nastaviti sve do 13. travnja, a u osiguranju granice pomagati će i vojska, pojasnila je premijerka.


Granice će biti otvorene samo za prijevoz hrane, lijekova i industrijskih roba.


Danska je o svojoj najnovijoj mjeri izvijestila susjedne zemlje – Njemačku, Švedsku i Norvešku.


Ranije su svoje granice s Italijom zatvorile Austrija i Slovenija, a Srbija je uvela zabranu ulazaka iz Italije.


Austrija je prekinula sve zračne veze sa Švicarskom, Francuskom i Španjolskom te uvela kontrole na švicarskoj granici, uz one koje se već provode na talijanskoj granici.


Češka je također danas objavila da će od ponedjeljka zabraniti ulazak u državu svim inozemnim državljanima, a njezini stanovnici neće moći izaći iz države. Strani državljani s boravištem u Češkoj i dalje će moći ući u državu, no do daljnjega neće moći izaći.


Ljudi koji se vraćaju u Češku iz Njemačke, Švicarske, Austrije i drugih država visokog rizika moraju u izolaciju dva tjedna.