Covid

Španjolska, Irska i Francuska i dalje s rekordnim i zabrinjavajućim brojevima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

 Španjolska bilježi vrlo visoku incidenciju oboljelih od koronavirusa, Irska ima najviši broj umrlih od početka pandemije, a u Francuskoj su brojevi i dalje "zabrinjavajući"Španjolska bilježi vrlo visoku incidenciju oboljelih od koronavirusa, Irska ima najviši broj umrlih od početka pandemije, a u Francuskoj su brojevi i dalje “zabrinjavajući”, javljaju u utorak agencije.


Španjolska u utorak ima rekordnih 714 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a dan ranije ta je stopa iznosila 689, pokazali su podaci ministarstva zdravstva dok treći val koronavirusa pogađa zemlju.


Ministarstvo je izvijestilo o 34.291 novih slučajeva zaraze, što je pad s rekordnih 40 tisuća od prošlog petka. Ukupno je od početka pandemije u Španjolskoj bilo 2,370.742 slučajeva zaraze.
U utorak se broj mrtvih povećao za 404, na ukupno 54.173 slučajeva, pokazuju službeni podaci. Iako je dnevni broj mrtvih u porastu, i dalje je manji od 900 umrlih dnevno koliko je bilo na kraju ožujka i početkom travnja.


Rekord u Irskoj


Irska je u utorak imala rekordnih 93 smrtnih slučajeva od covida-19. Ranije je rekord iznosio 77, a zabilježen je tijekom prvog vala prošle godine.


Rekordan broj umrlih dolazi nakon brzog rasta broja zaraženih u prvih deset dana 2021. godine, nakon što su vlasti ublažile restriktivne mjere za božićne blagdane.


U utorak je broj zaraženih značajno pao, na 2 tisuće novih slučajeva, čime se petodnevni prosjek smanjio na 2758, s 5596 koliko je iznosio isti dan prošli tjedan.


„Zabrinjavajuće“ u Francuskoj


Francuska je u utorak imala 23.608 novih slučajeva zaraze, dok ih je prošli utorak imala 19.752. Ministar zdravlja Olivier Veran ranije je rekao da koronavirus i dalje kruži „zabrinjavajućom“ brzinom, no nije preporučio treće potpuno zatvaranje države.


Francuska ima i rast broja pacijenata na intenzivnoj njezi, a u utorak je u bolnicama umrlo 656 ljudi. Time je ukupan broj žrtava narastao na 71.342 od početka pandemije.


Ukupan broj zaraženih u Francuskoj približava se brojci od 3 milijuna, što je svrstava na šesto mjesto na svijetu, dok je po broju umrlih na sedmom mjestu.