Kazahstan

Sojuz poletio prema ISS-u

Hina

Svemirska letjelica Sojuz s tročlanom rusko-japansko-američkom posadom poletjela je u nedjelju ujutro iz Bajkonura u Kazahstanu u misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji koja će trajati četiri mjesecaALMATY Svemirska letjelica Sojuz s tročlanom rusko-japansko-američkom posadom poletjela je u nedjelju ujutro iz Bajkonura u Kazahstanu u misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji koja će trajati četiri mjeseca.


Ruski veteran Jurij Malenčenko, astronautkinja NASA-e Sunita Williams i japanski astronaut Akihiko Hoshide trebali bi se u utorak pridružiti na ISS-u NASA-inom inženjeru Josephu Acabi i ruskim kozmonautima Genadiju Padalki i Sergeju Revinu.


Otkako je prošle godine ukinut program američkoga space shuttlea, SAD u letovima na ISS ovisi o Rusiji, što svaku zemlju stoji 60 milijuna dolara po osobi.
Moskva se nada da će uspjeh misija pridonijeti obnovi povjerenja u njezin svemirski program nakon niza neuspješnih lansiranja prošle godine, uključujući i neuspjeh u prikupljanju uzoraka s Marsova mjeseca Phobosa.