Sergej Lavrov

Snažna poruka iz Rusije: “Ako se nas pita, rata neće biti! Međutim, nećemo dopustiti da netko ugrozi naše interese”

Hina

foto: Vitaly V. Kuzmin/Wikipedia

foto: Vitaly V. Kuzmin/Wikipedia

Lavrov je kazao kako zapad ignorira ruske interese, no da u pismenim odgovorima koje su SAD i NATO dali Rusiji u srijedu ima „barem nečega“. Pismo još nije objavljeno.  MOSKVA – Rusija je u petak poslala snažnu poruku da ne želi rat, iako nije zadovoljna odgovorom zapada na svoje sigurnosne zahtjeve.


„Ako će ovisiti o Rusiji, neće biti rata. Ne želimo ratove. Ali ne želimo ni da se naše interese gazi, da ih se ignorira“, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru za tamošnje radio stanice.


Rusija je grupirala desetke tisuća vojnika na granicu s Ukrajinom, tražeći od zapada pravne garancije da se NATO neće dodatno širiti na istok i postavljati raketne sustave na ukrajinski teritorij.
SAD i saveznici upozorili su ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Rusija biti snažno i brzo ekonomski sankcionirana ako napadne Ukrajinu.


Lavrov je kazao kako zapad ignorira ruske interese, no da u pismenim odgovorima koje su SAD i NATO dali Rusiji u srijedu ima „barem nečega“. Pismo još nije objavljeno.


NATO i Washington naglašavaju da su spremni na dijalog s Moskvom o kontroli naoružanja i mjerama izgradnje povjerenja. Odbili su druge zahtjeve, uključujući onaj da Ukrajina nikad ne smije postati članica sjevernoatlantskog pakta.


Lavrov je najavio da će se u narednim tjednima sastati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.


Ne otkrivši više detalja, rekao je kako su američki prijedlozi bolji od onih NATO-vih.


U petak je pomirljiv bio i bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko, bliski saveznik Moskve, kazavši da njegovoj državi rat nije u interesu te da će izbiti samo ako Bjelorusija i Rusija budu izravno napadnute.


„U tom ratu ne bi bilo pobjednika, svi bi izgubili, zato ga ne želimo, bilo nam je dosta ratova“, rekao je Lukašenko, a prenosi TASS.


„U prošlim ratovima smo izgubili milijune života, želimo živjeti i raditi u miru“, zaključio je bjeloruski čelnik.


U petak bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom trebao razgovarati francuski predsjednik Emmanuel Macron.


„Na Putinu je da kaže želi li razgovor ili konfrontaciju“, rekao je uoči tog poziva francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian.