Žrtve traže pravdu

Slučaj svećenika Marka Rupnika: Dvije bivše časne sestre progovaraju o zlostavljanju koje su pretrpjele

P. N.

Marko Ivan Rupnik / Screenshot

Marko Ivan Rupnik / Screenshot

Obje žene, članice zajednice Loyola, prijavile su Rupnika isusovačkim dužnosnicima početkom 1990-ih zbog "brutalnog psihološkog, seksualnog, duhovnog zlostavljanja i zlouporabe moći", ali su njihove pritužbe "više puta odbačene"Na petu godišnjicu summita o zlostavljanju djece, koji je organiziran na inicijativu  pape Franje, dvije bivše časne sestre slovenskog vjerskog reda povezanog sa slovenskim svećenikom Markom Rupnikom, u pratnji odvjetnika i stručnjaka za krizu svećeničkog zlostavljanja, prvi će put javno govoriti o zlostavljanju koje su pretrpjele i naporima uloženim u okončanje nasilja.  Marko Rupnik je bivši isusovac i umjetnik koji je radio u Sloveniji i u Rimu i kojeg je velik broj časnih sestara optužio za seksualno i duhovno zlostavljanje. Konferencija za medije zakazana je za srijedu, 21. veljače, a održat će se u Talijanskom nacionalnom novinarskom savezu, piše La Gazzetta del sud.


 


Zlostavljao najmanje 20 mladih žena


 
Obje žene, članice zajednice Loyola, prijavile su Rupnika isusovačkim dužnosnicima početkom 1990-ih zbog “brutalnog psihološkog, seksualnog, duhovnog zlostavljanja i zlouporabe moći”, ali su njihove pritužbe “više puta odbačene”. Dvije bivše časne sestre pripadale su nedavno raspuštenoj ženskoj vjerskoj skupini u Sloveniji i Rimu, čiji je suosnivač Rupnik, a u kojoj je bivši isusovac zlostavljao najmanje 20 mladih žena. Tijekom novinske konferencije žene će zatražiti da Crkva osnuje namjenski fond za časne sestre koji trpe svećeničko zlostavljanje.


Marko Rupnik i papa Franjo / Foto Twitter / X

Marko Rupnik i papa Franjo / Foto Twitter / X


 


Papa Franjo ignorira žrtve

Organizatorice nadolazeće tiskovne konferencije ističu da je papa Franjo dva puta javno poduzeo mjere kako bi zaštitio Marka Rupnika. Razgovarao je s teologom koji vodi Aletti Center u Rimu i koji uporno brani Rupnika. Zatim je omogućio Rimskoj biskupiji da izda priopćenje kojim se Rupnik praktički rehabilitira. Osim toga, papa Franjo dosad se nije u Vatikanu susreo s žrtvama svećenika Marka Rupnika, niti je ikad odgovorio na njihova pisma i molbe, piše Il Messaggero.

Zataškavanje


 


Drama koju zlostavljane časne sestre proživljavaju “zaslužuje pažljivo promišljanje i adekvatan brz odgovor crkvenih institucija. Ovo je zataškavanje na razini slučaja američkog kardinala McCarricka”, stoji u izjavi koja će biti iznesena na tiskovnoj konferenciji. Ukratko, dvije su časne sestre nezadovoljne načinom na koji Vatikan (ne)rješava ovaj slučaj zlostavljanja te poručuju da su nakon zlostavljanja bile suočene s odbijanjem Katoličke crkve da im pruži podršku.


Uz dvije bivše časne sestre, na konferenciji će biti prisutna i njihova odvjetnica Laura Sgrò i stručnjakinja za krizu svećeničkog zlostavljanja Anne Barrett Doyle, suvoditeljica BishopAccountability.org, promatračke i istraživačke skupine sa sjedištem u SAD-u koja je dokumentirala krizu zlostavljanja u Katoličkoj crkvi od 2003. godine.


Screenshot / Diocesi di Roma / YouTube

Marko Ivan Rupnik autor je brojnih umjetničkih djela koja krase crkve/ Screenshot


 


Štitili ga brojni kardinali


 


Marka Rupnika zaštitili su mnogi kardinali, a lani je isključen iz isusovačkog reda. Isusovci su nakon što su isključili Rupnika, pozvali sve žrtve da progovore o zlostavljanju. Mnoge od njih se još uvijek boje, dok se neke srame govoriti o nasilju kojem su bile podvrgnute. Isusovci su 2023. priopćili da su saslušali 15 žena čije su optužbe na račun Marka Rupnika ocijenili vjerodostojnim. Međutim, Rupnik je još uvijek svećenik i nije kažnjen za zlodjela koja je počinio, piše Il Messaggero.