SUDNJI DAN

Slovensku obalu poharalo nevrijeme: Tornado i pijavica rušili drveće, meteorolozi kažu da takve oluje nije bilo 50 godina

Hina

Foto Facebook

Foto Facebook

Kako prenose slovenski mediji, najjače su nepogode i štete zabilježene na području Izole, a stanovnici govore da je sve podsjećalo na "sudnji dan".LJUBLJANA – Jako nevrijeme s tučom koje je sinoć zahvatilo slovensku obalu izazvalo je velike štete na krovovima, rušilo drveće, uništilo više automobila i garaža na otvorenom, a meteorolozi ga u utorak opisuju kao “superstaničnu oluju” i tornado, pojavu koja se rijetko bilježi u tim krajevima.


“Takve oluje nismo u prosincu doživjeli u zadnjih 50 godina, superstanična oluja razvila se u vodenu pijavicu, a bila je posljedica miješanja vrlo hladnog zraka s vjetrom južnog smjera i još uvijek relativno toplim morem”, kazala je Katja Kozjek iz Agencije za okoliš.


Kako prenose slovenski mediji, najjače su nepogode i štete zabilježene na području Izole, a stanovnici govore da je sve podsjećalo na “sudnji dan”.
Šteta se još procjenjuje, a vatrogasci su intervenirali kako bi se s prometnica uklonilo palo drveće i zaštitili otkriveni krovovi.


Za cijelo područje sjeverozapadne Slovenije proglašen je “crveni” meteoalarm jer se očekuje nastavak vrlo nestabilnog vremena koje bi moglo eskalirati u popodnevnim satima i noću, a očekuje se da bi i neke rijeke mogle izaći iz korita zbog jakih padalina.


Na jugozapadu Slovenije bi po najavama meteorologa u kratkom vremenskom razdoblju moglo pasti i do 80 milimetara padalina, a zbog obilnog snijega na području Julijskih Alpa povećat će se i opasnost odrona.